Grabar Kitarović: “Homoseksualci su moji susjedi i prijatelji!”

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović izjavila je danas u Rijeci kako je svjesna da će izborna kampanja biti podla, ali i istaknula kako vjeruje u povjerenje građana te da se ne boji apsolutno ničega.

“Svjesna sam da će kampanja biti ne prljava, nego podla, jer već smo vidjeli da se svašta događa”, odgovorila je Grabar Kitarović na novinarski upit očekuje li da će “bitka” između nje i aktualnog predsjednika Ive Josipovića biti dosta teška te boji li se prljave kampanje. Naglasila je kako se ne boji nikakve kampanje te da vjeruje u povjerenje građana koji će odlučiti “što je stvarno, a što fikcija”.

“Ne bojim se apsolutno ničega”, poručila je u središtu Rijeke gdje se susrela s kolegama i suradnicima.

Novinare je zanimao i njezin stav o tvrdnjama predsjednika zagrebačkog Županijskog suda Ivana Turudića da ga policija prati i prisluškuje po nalogu vlasti, na što je Grabar Kitarović rekla da se ne može miješati u sudsku vlast te da politika mora ostati sasvim izvan sudstva. Smatra da Turudiću ne treba odvjetnik, nego da taj slučaj treba rješiti u sudskoj praksi.

Upitana kako gleda na početak registracije istospolnih parova u Hrvatskoj, odgovorila je da na homoseksualce gleda kao na susjede i prijatelje te smatra da većina njih ne želi da ih se tako obilježava. “Oni su građani, a jedina manjina koju priznajem jest čovjek pojedinac, čovjek koji će biti u središtu moje kampanje i programa”, kazala je i dodala da treba prestati manipulirati bilo s kime u političke svrhe, već se u Hrvatskoj moramo usredotočiti na rješavanje egzistencijalnih pitanja. Naglasila je kako se Hrvatska, iako ima snažne potencijale, nalazi na dnu ljestvice EU po svim pokazateljima te da to “više tako ne može”.

Na pitanje bi li, da je predsjednica, sugerirala Vladi gospodarske mjere, Grabar Kitarović je rekla kako bi sugerirala više rada vezano uz europske fondove. “Zašto je toliko niska iskoristivost? Bojim se da ćemo do kraja ove godine biti prva država koja je ušla u EU, a koja je više davala u EU fondove, nego li je iz njih izvukla”, poručila je i dodala kako je i ono što je dosad prispjelo u Hrvatsku pripremljeno za bivše, HDZ-ove vlasti.

Vezano uz rasprave o potrebi ukidanja županija kazala je kako je ona za racionalizaciju državne uprave i lokalne samouprave te da, ako dobije povjerenje građana za predsjednički mandat, planira racionalizirati Ured predsjednika, smanjiti broj ljudi i savjetnika.

Na upit ima li mjesta ćirilici u Vukovaru, Grabar Kitarović je odgovorila da o tome treba odlučiti lokalna zajednica, da tu odluku “ne možemo donijeti mi izvana” te da je ona za primjenu zakona. “O tome treba razgovarati sa svima, s manjinama i većinskim hrvatskim narodom”, istaknula je.

Zapitala se hoće li predstavnicima srpske manjine u Vukovaru zbog dvojezičnosti život biti išta bolji. “Ljude zanima imaju li posao, primaju li plaću i je li ona dovoljna za egzistenciju”, kazala je Kolinda Grabar Kitarović. Ta su pitanja, dodala je, Vukovacima puno važnija, pa sve to treba sagledati u tom spektru – od pomirdbe do osiguranja egzistencija i ostanka svih u Vukovaru.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...