Gvineja zbog ebole u izvanrednom stanju, SAD evakuira osoblje iz Sijera Leonea

Gvineja je u četvrtak proglasila izvanredno stanje zbog epidemije ebole, nakon što su to ranije učinile Sijera Leone, Liberija i Nigerija, a State Department je objavio da će obitelji američkog diplomatskog osoblja biti evakuirane iz Freetowna, glavnog grada Sijera Leonea. Ta je odluka donešena kao mjera opreza, precizira se u priopćenju State Departmenta.

Od četvrtka je u četiri afričke zemlje na snazi izvanredno stanje zbog smrtonosne epidemije ebole koja prijeti i teškim gospodarskim udarom. Zbog širenja hemoragijske groznice, Liberija koja je primila doze američkog eksperimentalnog seruma za liječenje dvojice njihovih zaraženih liječnika počela je raditi na proširenju jedinog centra za liječenje u glavnom gradu Monroviji.

“Trebamo proširiti taj centar jer u njega svakim danom stiže sve više”, objasnio je dužnosnik centra Nathanile Dovillie. Dodao je da su mnogi od njih stigli privatnim vozilima, a ne ambulantnim kolima kao što propisuju pravila.

U Gvineji, iz koje je epidemija krenula početkom godine predsjednik Appha Conde je uveo izvanredno stanje u cijeloj zemlji. Među ostalim mjerama pokrenut je sanitarni kordon koji osiguravaju službe sigurnosti i pojačana zaštita na svim graničnim prijelazima.

Mjere uključuju i ograničenje kretanja te pojačane zdravstvene mjere na ulazima u zemlju, zabranu prebacivanja tijela s jednog mjesta na drugo sve do kraja epidemije, kao i uzimanje organa sa svih sumnjivih slučajeva sve do dobivanja rezultata analiza.

Broj prijavljenih slučajeva ebole u zapadnoj Africi porastao je na 1976, objavila je u srijedu Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Od toga broja 1069 je umrlo u četiri države – Gvineji, Liberiji, Nigeriji i Sijera Leoneu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...