Hvalospjevi Kordiću stajat će Nelu Sršen funkcije?

Ugledna liječnica Nela Sršen mogla bi ostati bez titule počasne konzulice RH u Italiji. Funkcije bi je mogla koštati izjava koju je dala prije neki dan, a u kojoj hvali haaškog osuđenika Darija Kordića.

– Toliko istinskog dostojanstva, osjećaj blaženosti i spokoja te superiorne dimenzije svijesti, sve ovo karakterizira Darija, koji utjelovljuje pojam Hrvat! U njemu nema mjesta za ljutnju, za mržnju, netoleranciju, samo ljubav za sve, za domovinu, Boga. Dario je lekcija života i ljudskoga digniteta. Sretna sam što mogu još uvijek upoznati takva bića! A 17 godina nakon oduzete slobode, na Darijevu licu i u očima zrače samo netipična ljudska toplina i ljubav. Dario je duhom i sviješću uvijek bio slobodan! – poručila je za Slobodnu Dalmaciju liječnica. Ovakva izjava o čovjeku koji je zbog pokolja u Ahmićima osuđen u Haagu teško da je mogla proći nezapaženo. A reakcija je brzo stigla i od Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Isprika čitateljima

– Ako je zaista izjavila ono što je preneseno, to znači da gospođa Sršen aktivno promovira vrijednosne stavove suprotne temeljnim odrednicama hrvatske politike pa ne može više obavljati dužnost počasnog konzula. I za imenovanje i za razrješenje postoji propisana procedura pa će se utvrditi je li gospođa Sršen rekla što je preneseno – poručili su u Ministarstvu. Sama Nela Sršen jučer je kazala da način na koji je prenesen intervju sugerira da nekritički hvali Darija Kordića i da je to rezultat nepotpunog prenošenja njene izjave te njenog nespretnog izražavanja, na čemu se ispričava čitateljima. Nije, kaže, govorila o njemu iz vremena suđenja, a kamoli iz vremena u kojem su se dogodili ratni zločini.

– Ja sam govorila o gospodinu Kordiću danas, osobito taj dan, na toj vrlo emotivnoj misi i o onom što sam tada vidjela i duhovno osjetila. U njemu nije bilo ljutnje, a kamoli mržnje prema bilo kome. U njemu sam vidjela samo ljubav i duhovnost kakvu imaju rijetki, možda upravo zbog svega što je prošao jer treba puno duhovne snage da bi se diglo nakon pada, ma što uzrokovalo taj pad – poručila je Nela Sršen te dodala kako njene izjave ne znače pravdanje djela za koja je Kordić osuđen. Nitko iz Ministarstva nije s njom dosad kontaktirao, no u potpunosti, kaže, razumije i uvažava stav ministrice ako vjeruje da je na bilo koji način podržala ratni zločin ili ratnog zločinca.

Vjeruje i u oprost

– Bilo kakva podrška ili glorifikacija bilo kakvog, posebno ratnog zločina ili zločinca ne zaslužuje titulu počasnog konzula i u potpunoj je suprotnosti s mojim vjerskim, ljudskim i profesionalnim principima. Posvetila sam život borbi za svaki ljudski život i zadnje što bih i pomislila je štititi nekog tko oduzima život, ali jednako tako kao vjernica vjerujem i u oprost i pokajanje – poručila je Sršen.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...