I godinu dana nakog gašenja rasvjete u Foši, i dalje – mrak! Riješenje problema nije na vidiku

Punu godinu dana nakon što je ugašena podna dekorativna rasvjeta u lučici Foša, nema ni traga rješenju i novoj rasvjeti koju je lani u kolovozu najavio zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta.

Kompletna podna rasvjeta Foše, kojom su bile osvijetljene gradske zidine i renesansna Kopnena vrata, u što je investirano 1,5 milijuna kuna, ugašena je desetak minuta nakon što je struja s neispravnog podnog svjetla na mjestu ubila psa, a vlasnicu psa Maju Berber dobro protresla, piše Slobodna Dalmacija.

Nesreća se dogodila lani 26. srpnja i na vidjelo je iznijela vrlo loše stanje u kojem se nalazila većina rasvjetnih tijela u Foši. Pas labrador Maje Berber imao je 35 kilograma i ubijen je na mjestu kada je mokrom šapom stao na rasvjetno tijelo, a Maja Berber je kazala da joj je život najvjerojatnije spasila japanka, jer je i ona imala mokre noge. Petnaestak minuta nakon nesreće kompletna Foša je utonula u mrak, rasvjeta je zbog sigurnosti ugašena i gradonačelnik Kalmeta najavio je traženje novog rješenja.

Traženje rješenja

Nemamo rješenje, još ga tražimo i to na više strana, ono mora zadovoljiti konzervatorske uvjete, funkcionalne uvjete, sigurnosne uvjete …, nabrojao je Slobodnoj Dalmaciji zadarski dogradonačelnik dr. Zvonimir Vrančić, ne želeći pojašnjavati s kojim stručnjacima i projektantima je Grad Zadar kroz proteklu godinu kontaktirao i koja su rješenja bila razmatrana.

I mi bismo željeli da podna rasvjeta u Foši zasvijetli što prije, ali ne želimo nikakvo brzopleto rješenje. U kontaktu smo sa stručnjacima, ali za sada nismo dobili rješenje koje bi zadovoljavalo sve uvjete koje smo postavili, od konzervatorskih do sigurnosnih. Tragamo i dalje. Moderna struka će uspjeti to riješiti, kazao je dr. Vrančić.

Nakon lanjske nesreće utvrđeno je da je uzrok kvara neadekvatan izbor rasvjetnih armatura, koje zbog utjecaja mora, soli i vlage ne odgovaraju mjestu gdje su postavljene. Takvo je izvješće o uzrocima kvara bilo iznenađujuće budući da je u podnu rasvjetu uložen velik novac, da se radilo s renomiranim tvrtkama i da je osvjetljavanje tog dijela zidina i Kopnenih vrata 2009. bilo predstavljeno kao tek prva faza budućeg „osvjetljenja cijele povijesne gradske jezgre koja će postati muzej arhitekture na otvorenom“.

No, od prve faze nije se odmaklo k osvjetljavanju spomeničke baštine na Poluotoku, a i sama „prva faza“ utonula je u mrak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...