Kako će izgledati gradovi 2040. godine?

Potpuno digitalne hologramske novine, svakodnevno putovanje električnim prijevoznim sredstvom i još brojne druge sitnice su samo dio stvari koji bi mogao postati uobičajenima 2040. godine, prema pisanju Ryana Dubea za stranicu MakeUseOf. Lebdjelice, zračni automobili i slične stvari su u ovom ili onom obliku već tu.

Ljudi i dalje sanjaju putovati zrakom, ili barem lebdjeti iznad tla. No, za razliku od filmova ‘Povratak u budućnost’, stvari su nešto složenije – i glomaznije. Ipak, na lebdjelicama se radi još od pedesetih godina prošlog stoljeća, a do danas su se poprilično razvile.

Štoviše, u ne tako dalekoj budućnosti bi mogle postati mainstream dijelom putovanja, na čem rade u kompaniji Aerofex. Ovaj proizvođač smatra kako će u komercijalnu primjenu njihovi hoverbikeovi ući već 2017. godine po procijenjenoj cijeni od 85 tisuća dolara.

To naravno nije jedina kompanija koja radi na potencijalnim prijevoznim sredstvima budućnosti, a od poznatijih proizvođača vrijedi izdvojiti Toyotu koja razvija koncept automobila koja lebde iznad vode ili uobičajene podloge poput kolnika.

Dube smatra kako će do 2040. godine leteći transport postati uobičajen do te mjere da će zahtijevati posebnu infrastrukturu, posebna odmorišta, potencijalne ‘tunele za punjenje’ te će promet morati regulirati posebna tijela.

Javni prijevoz bi, osim osobnog, također trebao doživjeti određene izmjene – po pitanju brzine i učinkovitosti. Za takvo što Ryan Dube uzima ETT (Evacuated Tube Transport), možda ponajviše namijenjen prelaženju većih udaljenosti između gradova nego li zamjena za uobičajeni metro.

Budućnost gradova će u svakom slučaju činiti i mnoštvo robota u ovom ili onom obliku. Brojna zanimanja će biti zamijenjena robotima, a to ne isključuje ni prometnu policiju. U igru tu ulazi i razina umjetne inteligencije, koja bi svakako morala biti mnogo veća od virtualnih asistenata Siri i Cortana kakvi danas postoje u mobilnim uređajima. Roboti bi mogli mijenjati i kućne ljubimce, ili u neobičnijim slučajevima partnere ljudima.

U mnogočemu je Dubeov prikaz 2040. sličan nečem iz filma Blade Runner iz 1982. godine. Doduše, postoji i nešto crnja prognoza – mogućnost da će gradovi budućnosti biti poput Detroita danas.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...