Komarci, meduze, pčele… Kako se zaštititi od neugodnih uboda insekata?

Kako bismo rizike ljetnih odlazaka u prirodu (plaža, šume, jezera, planine) sveli na najmanju moguću mjeru, trebamo se pridržavati nekih jednostavnih mjera opreza… Ubod pčele ili ose izaziva, u pravilu, lokalnu reakciju u sljedeća 24 sata. Najopasniji su ubodi u usnoj šupljini ili na dobro prokrvljenim mjestima na tijelu (glava, vrat).

Smanjite mogućnost uboda izbjegavajući odjeću žarkih, pastelnih boja, uporabu kozmetike ili parfema cvjetnih mirisa. Miris hrane privlači kukce, posebno ose, pa treba pripaziti kad kuhate ili jedete na otvorenom. Pčela na mjestu uboda ostavlja žalac. Žalac odmah treba izvaditi, a u slučaju jačih lokalnih ili alergijskih reakcija treba potražiti pomoć liječnika.

Komarci – vječita ljetna napast

Sljedeći na redu su komarci, koji su jedna od zdravstveno najvažnijih grupa insekata jer su u mnogim krajevima svijeta prenosioci različitih zaraznih bolesti. Reakcije na ubod komarca su uglavnom lokalne – svrbež, crvenilo kože i oteklina u trajanju od nekoliko sati do nekoliko dana. Ukoliko primijetite snažniju lokalnu reakciju, ili ukoliko je riječ o višestrukim ubodima, potražite pomoć liječnika.

Opasnosti koje vrebaju u morskim plićacima

Opasnosti ljeti vrebaju i tamo gdje većina nas traži osvježenje – u vodi, odnosno moru. Morski pauci i ježevi imaju otrovne bodlje. Ukoliko dođe do uboda, najbolje je bodlje ne odstranjivati, već to treba prepustiti medicinskom osoblju. Osim njih, neugodnosti u moru mogu izazvati i meduze, koje pri kontaktu s ljudskom kožom izazivaju crvenilo, peckanje i oteklinu.

Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, X, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...