Konačna presuda pravne bitke: Majmun ne može zaštititi svoj selfie

Date li majmunu u ruke vlastiti fotoaparat kojim se to pametno stvorenje uslika i napravi selfie, morate biti svjesni da ta slika neće biti vaše vlasništvo.

Tako je, naime, presudio Američki ured za autorska prava i to će stupiti na snagu potkraj ove godine, ali se već sada u skladu s tim ponašaju brojne svjetske medijske kuće.

Slučaj je otvorio britanski fotograf kojem je tijekom boravka u Indoneziji, na otoku Sulawesi, još 2011. godine aparat ugrabio jedan od makaka majmuna (inače izrazito ugrožene vrste) te je vrlo brzo shvatio da postoji gumb koji škljoca kad se pritisne, a možda je bio i svjestan da će njegova slika završiti u toj kutiji te poslije po brojnim svjetskim medijima, vrag bi ga sad znao.

David Slater je neke od tih snimaka, koji su se pokazali kao stvarno izvanredni selfiji, objavio, a onda se pojavio problem. Na svoju ih je web stranicu stavila i Wikimedia, a Slater je to vidio i zatražio da mu plate proviziju za korištenje njegova vlasništva, pozivajući se na autorsko pravo. No, Wikimedia se na to nije obazirala ističući kako je riječ o djelu koje su napravili majmuni, a ne Slater te da on ne može tražiti autorska prava za djelo u kojem on nije autor.

Potaknut dijelom i tim slučajem, Američki ured za autorska prava zaključio je kako “djela koja su stvorili priroda, životinje ili biljke” ne mogu biti podvrgnuta zaštiti autorskih prava. Ako se, dakle, treba ravnati po gornjoj odluci, tada bi naknada mogla pripasti samo makaka majmunu.

Te slike Ured stavlja u istu kategoriju kao i “murale koje su oslikali slonovi”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...