Koristite li društvenu mrežu Twitter? Znate li da potiče pojavu psihoze!

Njemački liječnici proveli su istraživanje u kojem su promatrali utjecaj uporabe Twittera na pacijente podložne psihozi.

Na kraju je utvrđeno da popularni microblogging servis može snažno utjecati na pojavu tog psihičkog poremećaja čiji je glavni simptom otuđenje od realnosti.

Kao primjer istaknuta je pacijentica čije pravo ime i prezime nisu objavljeni, već je samo poznata pod pseudonimom “Gospođa C”. Riječ je o 31-godišnjoj ženi kod koje se pojavila psihoza uslijed učestalog pisanja i čitanja tweettova.

Gospođa C je zbog psihoze bila uvjerena da su tweetovi koje je dobivala od nasumičnih korisnika na Twitteru zapravo tajne i skrivene poruke koje stižu od jedne poznate “zvijezde”. Nakon toga se psihoza prenijela i u svakodnevni život, Gospođa C je počela izvršavati različite “zadatke” koje joj je zadala organizacija (sekta) koja je povezana sa “zvijezdom”.

Svakoga dana je provodila sve više vremena na Twitteru, čak je i zanemarivala potrebu za jelom, da bi na kraju čak razvila i suicidalne misli jer nije mogla riješiti sve “postavljene zadatke”.

Liječnici koji su sudjelovali u ovom istraživanju misle kako su ograničenje tweetova na 140 znakova, automatizirani odgovori i interaktivne mogućnosti unutar Twittera kombinacija koja izaziva pojavu psihoze.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...