Krumpir s peruanskih Anda zasađen u Sukošanu: “Urod od 700 kilograma više je nego dobar početak bavljenja ovim poslom!”

Plavi krumpir, biljka podrijetlom iz peruanskih Anda, omiljeno jelo tadašnjih kraljeva i plemića, ove se godine, po prvi put u zadarskom kraju i Dalmaciji, izvadio upravo u Sukošanu.

Zasadili smo plavi krumpir na površini od kojih 600 kvadrata, ali na različitim tipovima zemlje, govori nam Božo Grginović.

Nismo znali kako se uopće barata sa sadnicama, kako se tretiraju, koliko ih treba zalijevati i kada – ništa, doslovno smo pokušali pa što ispadne, nastavlja ushićenim glasom naš sugovornik dodajući kako je urod od kojih 700 kilograma više nego iznenađujuće dobar a osim nekoliko kilograma za vlastito uživanje, ostatak će ponuditi na burzi.

Prirodno snažno obojenim jezgrama u tamno plavo-ljubičastu boju, ovi će Sukošanci u svoju prehranu, a da toga nisu ni bili svjesni, unijeti duh i tradiciju drevnih civilizacija Maya i Inka, starih nekoliko tisuća godina.

Koliko znam, sam krumpir ima 10 puta veću količinu antioksidansa od primjerice borovnice, ali, da bi nastavili s njegovim uzgojom trebat ćemo nečiju pomoć, nekog stručnjaka, dodaje Grginović.

Plavi krumpir

Primjer ploda plavog krumpira kojeg vidite, samo je jedan od raznolikih oblika koji su se našli izvađeni s prve površine zasađene ovom starom kulturom.

Fascinantno ga je vaditi jer se stvarno može pronaći svakakvih oblika. No, možda najvažnije je to da se ovaj plod ne mora čistiti kao klasični, domaći krumpir. Dovoljno ga je oprati i skuhati cijelog, u kori, zaključuje Božo Grginović, vlasnih prvih dalmatinskih, odnosno sukošanskih plavih krumpira.

Za one koji nisu upoznati s blagodatima plavog krumpira, osim njegove iznimne hranjivosti posebno je poznat po iznimno laganom djelovanju na probavu, ali i dobrim stimulansom za srce, jetru, krvni tlak, žile…

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...