Liječnik zaražen ebolom sletio u SAD. Amerikanci strahuju od zaraze

Posebnim, sanitarnim zrakoplovom američki liječnik Kent Brantly (33) , koji je obolio od ebole dok je u Liberiji, pomagao zaraženima, sletio je u SAD, javlja CNN.

Zrakoplov s liječnikom Brantlyjem (33) sletio je u zračnu bazu Dobbins, blizu Atlante, nešto prije podneva po lokalnom vremenu te je odmah prevezen vozilom hitne pomoći u bolnicu sveučilišta Emory gdje će se liječiti na posebnom odjelu za pacijente u karanteni.

Na ovu vijest stižu burne reakcije američke javnosti koja se boji da će se bolest početi širiti i traže da se zaustavi prevoženje oboljelih osoba u njihovu zemlju. Donald Trump, jedan je od “najglasnijih” stanovnika te zemlje koji traži da vladajući zaustave sve letove iz zemalja u kojima su oboljele osobe u SAD kako se ne bi bolest proširila unutar granica njihove zemlje.

Trump je na Twiteru napisao kako SAD ne smiju dopustiti da oboljele osobe uđu u njihovu zemlju. Rekao je kako su super misionari koji idu u daleke zemlje pomagati onima kojima je pomoć potrebna, ali da moraju trpiti posljedice koje pritom nastanu.

Druga oboljela osoba od ebole koja je bila na misionarskoj misiji je Nancy Writebol koja bi trebala stići u SAD-u početkom sljedećeg tjedna. I Brantly i Writebol zasada su stabilno, a liječit će se u atlantskoj bolnici u kojoj su povećane mjere opreza kako bi se spriječilo širenje smrtonosnog virusa.

– Svi koji će izlaziti iz sobe s pacijentima bit će pod posebnim nadzorom, soba će imati prozore i interfon za komunikaciju. Izolacijska soba je izrađena u suradnji s Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti, rekao je liječnik Bruce Ribner za CNN.

Dodao je kako niti jedna američka bolnica dosad nije imala pacijenta s ebolom. “Ovaj patogen nov je u SAD-u”, dodao je.

Smrtonosni virus

Ebola je rijetka, ozbiljna i često smrtonosna bolest koju uzrokuje virus ebole i koja se ne prenosi zrakom već izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, bilo živih ili preminulih. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka od bolesti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...