Marin Boško, načelnik Kukljice: “Ne bojim se inspektora, ja sam ih pozvao putem televizije!”

Predsjednica Općinskog vijeća Kukljice Gorana Poropat i vijećnik Ante Boris Martinović prozvali su načelnika Marina Boška zbog traženja da mjesna luka postane otvorena za javni promet, jer bi time luku “predali” u ruke Županijske lučke uprave i novoga koncesionara.

Uzvraćajući im, načelnik Boško tvrdi da je Poropat najmanje tri puta i sama tražila otvaranje luke za javni promet i dodjelu koncesije privatniku, po uzoru na susjedno Preko.

– Po Zakonu o lukama iz 2011., svim lukama otvorenim za javni promet upravljaju županijske lučke uprave. Mjesna luka Kukljica je još 2006. Prostornim planom Županije, a 2007. i Općinskim planom, proglašena lukom otvorenom za javni promet. Čak je Općinsko vijeće 2007. godine donijelo detaljni plan takve javne luke. Još kao načelnica, Poropat je dopisom iz 2010. od Zadarske županije tražila marinu do 200 vezova i ribarsku luku, a zatim je 2011. poslala dopis Uredu župana i Županijskoj lučkoj upravi i tražila marinu u naselju do 200 vezova, precizirajući da bi ribarska luka bila na novom nedovršenom lukobranu.

U ožujku ove godine po treći put, na sjednici Općinskoga vijeća, predlaže da dio luke postane marina i kao pozitivan primjer upravljanja izdvaja marinu Preko kojom upravlja privatni koncesionar. Ni jedan vijećnik s time se nije složio, a Općinsko vijeće izglasalo je da luka u Kukljici ostane otvorena za javni promet – obrazlaže načelnik Boško, smatrajući da bi i sada bilo bolje pričekati primjenu novoga zakona, pa da Općina za privezište opet dobije koncesiju.

Boško tvrdi da nije imao razloga skrivati poštu sa županijskim dopisom kojim se traži izjašnjavanje Općinskoga vijeća o Županijskom planu, nego je problem u tome što Poropat kao predsjednica Vijeća “sama mora voditi računa o svojoj pošti i svojoj adresi koja je u zgradi Općine, a ne u njenoj privatnoj kući. Nisam ja njen poštar pa da je tražim po Zadru”, kaže Boško dodajući da se ne boji financijskog nadzora Ministarstva financija.

Brojke sve govore

– Pa ja sam ih i sam pozvao u “Dnevniku” HTV-a, i to prije općinskih vijećnika! Inspektori će vidjeti da je Poropat kao načelnica u 2012. potrošila 362.557 kuna više nego je imala prihoda, a u pola 2013. godine dodatnih 239.640 kuna. U drugoj polovini 2013. ostvario sam prihod od dva milijuna i rashod od 1,6 milijuna kuna, pa me nadzor uopće ne brine, a obveze Općine i komunalnog poduzeća u 13 mjeseci smanjene su za dva milijuna kuna – kaže Boško, tvrdeći da je trošak njegove načelničke plaće manji za 400 kuna od plaće koju je imao kao donačelnik Gorane Poropat.

Na koncu se načelnik Kukljice osvrnuo i na preskupu katastarsku izmjeru:

– Cijenu od 4000 kuna po vlasniku odredila je 2011. godine načelnica Poropat, a ja sam u ožujku ove godine predložio smanjenje na 2500 kuna i Općinsko vijeće to je prihvatilo. Do kraja godine izvođaču moramo platiti 400.000 kuna i nikakvog viška od uplata mještana neće ostati – zaključuje načelnik Boško.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...