Njemačka poruka zemljama regije: “Očekujete puno novca, bit će razočaranja!”

U iščekivanju početka Konferencije o zapadnom Balkanu koja je okupila premijere, ministre vanjskih poslova i gospodarstva osam država regije u Berlinu visoki izvori iz Njemačke poručuju da je konferencijom Njemačka željela regiju staviti pod reflektor i prije svega poslati jaku političku podršku proširenju Europske unije.

Iako se u medijima svih zemalja regije govorilo o infrastrukturnim projektima i velikim ulaganjima, u Berlinu kažu da je prerano zaključivati i govoriti o njihovoj realizaciji te da su pregovori o ulaganjima tek u začetku.

– Prijedlozi projekata koje smo dobili zahtijevaju iznimna financijska sredstva. Svaka pojedinačna zemlja ima izuzetno visoka očekivanja a kada su očekivanja visoka, logično je očekivati i dozu razočaranja, kaže izvor dobro upoznat pozadinskim događajima na konferenciji.

Incijativa koja će se realizirati već nakon prvog susreta regionalnih lidera jest da će njemačka politika preporučiti velikim njemačkim kompanijama da kupuju proizvode tvrtki sa zapadnog Balkana. Što se tiče najvećeg infrastrukturnog projekta, Jadransko-jonske autoceste, potvrđeno je da će se o projektu intenzivno razgovarati kao i da je Njemačka spremna lobirati kod europskih financijskij institucija za pomoć u završetku dijelova autoceste koji nisu izgrađeni, piše Večernji list.

O trasi kojom bi se autocesta gradila kao i o potencijalnoj realizaciji LNG u Hrvatskoj kao europskog projekta još je prerano govoriti, kažu Nijemci. Konferencija o zapadnom Balkanu koju je inicirala kancelarka Angela Merkel mogla bi postati stalna godišnja skupština. Zasad je Austrija zainteresirana da bude domaćin konferenciji iduće godine, a lidere zemalja regije u budućnosti bi mogla ugostiti i Francuska.

Što se tiče proširenja Europske unije na zemlje zapadnog Balkana, Njemačka ostaje snažan partner ali inzistira na poboljšanju pravnih okvira zemalja kandidatkinja kao i na slobodi sindikalnog udruživanja, medija i poslovanja u zemljama kandidatkinjama. U tom kontekstu Njemačka očekuje imenovanje posebnog komesara Europske komisije za proširenje EU.

Tijekom četvrtka ministri vanjskih poslova raspravljat će o krizi u Ukrajini u kontekstu odnosa prema Rusiji, poboljšanju ekonomskih odnosa i o pravnim slobodama. Premijeri će s kancelarkom Merkel razgovarati o konkretnim projektima i investicijama. Njemačka vjeruje da balkanske države mogu i moraju više surađivati jer imaju dobre parnere s druge strane.

Od Srbije se očekuje savezništvo oko Ukrajine i jasan stav jer neutralna pozicija nije nešto što bi trebalo dolaziti od jedne kandidatkinje za EU. Crnu Goru pohvalili su kao dobar primjer u njihovim zahtjevom za savezništvo. Što se tiče BiH, Njemačka obećava da će raditi na blokiranju procesa pregovaranja, ali Nijemci ističu da ne žele utjecati na BiH ako lokalni političari ne žele suradnju.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...