Oprez! Ćudoredni redari naplaćuju kazne na ulicama Novalje

Za mlade željne zabave, grad Novalja na Pagu i dalje je jedno od glavnih odredišta. Mjere ‘turističkog bontona’ koje su na snazi od ove sezone, prema riječima gradonačelnika Ante Dabe, postižu sjajne efekte iako redari ni nisu ispisali puno kazni, između 100 i 120, a ako gost kaznu plati na licu mjesta, ima i popust od 50 posto.

‘U Novalji se osjeti da je ovo bila prekretnica. Za 45 policajaca plaćamo smještaj i hranu, ali mi ovdje i zavrtimo velike novce’, veli gradonačelnik dodajući da kad se sve zbroji – od limitatora buke do komunalnih redara koji rade u tri smjene, a ubuduće se kani i njihov broj povećati na 25, troškovi iznose oko 500 tisuća kuna, no to i nije tako puno za mir i sigurnost građana i turista. U Novalji trenutačno imaju 17 komunalnih redara, od kojih su četiri stalno zaposlena, a za dodatnih 13 imali su čak četiri natječaja, jer su tražili odgovorne osobe koje znaju odlično komunicirati sa stranim gostima.

‘Kazne nisu tako strašne, tisuću kuna odnosno 500 ako se plati odmah, no morate biti samo pravični i dosljedni’, kaže nam gradonačelnik koji je uspio vratiti ćudoređe na ulice Novalje, a partijanere zadržati u zoni plaže Zrće.

Poznato je da mlađahni gosti Novalje ponajviše dolaze zbog partijanja na Zrću, no nađe se i onih koji smatraju da im je sve dopušteno. Novi kodeks ponašanja na javnim mjestima tako propisuje da golotinja izvan nudističkih plaža nije dopuštena, ali ni šetnja u kupaćim kostimima po gradskim trgovinama i drugim poslovnim prostorima. Nije dopušteno kampiranje izvan kampova, ni spavanje po klupama, travnjacima i parkovima, kao ni u vozilima na javnim parkiralištima, a više se neće tolerirati ni pijančevanje na javnim površinama. Odluka o javnom redu i miru u Novalji zabranjuje i kojekakvo bučenje – deranje, pjevanje, sviranje i sve ono što ometa noćni mir od ponoći do sedam ujutro te popodnevnu siestu od 14 do 17 sati u turističkoj sezoni. No unatoč bojazni da će se uvođenje novih pravila odraziti na posjećenost ove izuzetno popularne partijanerske destinacije, pokazalo se da gosti nemaju ništa protiv, čemu u prilog govori i činjenica kako su svi registrirani smještajni kapaciteti u Novalji za predstojeći Sonus Festival, u terminu od 18. do 22. kolovoza, već rezervirani.

‘Jako sam zadovoljan postignutim. Imao sam i sam bojazni glede uvođenja novih mjera odnosno lani na Gradskom vijeću usvojene Odluke o javnom redu i miru, no pokazalo se da imamo veći broj gostiju nego prošle godine. Upravo smo imali sastanak s vlasnicima klubova vezano za predstojeći Sonus festival, za koji nam dolaze gosti iz 40-ak zemalja i već sad za taj termin više nemamo slobodan ni jedan kategoriziran krevet u Novalji pa popunjavamo kapacitete u okolici, što znači da ove mjere funkcioniraju’, kaže za tportal novaljski gradonačelnik Ante Dabo. Ističe da je sigurnost na prvom mjestu te da se gosti privikavaju na propisani javni red, koji uostalom imaju i drugim zapadnoeuropskim zemljama iz kojih većinom novaljski gosti i dolaze.

‘Odluka o javnom redu i miru je donesena prošle godine temeljem postojećih zakonskih propisa od kojih smo dio preslikali na našu lokaciju. Malo je tih kazni naplaćeno jer redari većinom goste lijepo upozore na odredbe. Bili smo na studijskom putovanju na Ibizi gdje su brojke stvarno enormne. Ibiza ima površinu od 580 kvadratnih kilometara, a mi 280, imaju zračnu luku sa šest milijuna putnika što je triput više od zagrebačke i na takvom otoku se najviše bave turizmom mladih, no imaju red i sve funkcionira.

Mladi su dobri gosti, dobri potrošači i to može biti dugoročni smjer našeg turističkog razvoja, uz primjenu pravila koja smo donijeli. Ponašanje tih mladih nije tako sablažnjivo kao što se prikazuje; istina, bude možda šačica onih koji krše pravila, no drugo je to što su nas agencije prodavale kao destinaciju gdje je sve dozvoljeno. Moja iskustva govore da se mladi normalno uklapaju u ta pravila, mada smo imali i konkretan primjer nekih Nijemaca koji su rekli ‘nećemo vam više doći’, no to su rijetki jer takva pravila ponašanja imaju i u svojim zemljama.

Smatram da je sigurnost i red svakom u interesu. I na Ibizi su nam rekli da su red i sigurnost ono bez čega nema ozbiljnog turizma. Na nama je sad da to u suradnji s državom i policijom i osiguramo’, kaže gradonačelnik Dabo. Ne skriva da se uočio problem droga te se u suradnji s policijom i DORH-om nastoji stati na kraj onima koji koriste festivale za dilanje, a podatak otprije desetak dana govori da je akcija u koordinaciji svih zainteresiranih strana rezultirala sa 23 uhapšena dilera, od kojih je za 12 DORH podnio prijave.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...