Papa Franjo poručio svećenicima: “Budite ponizni, a ne licemjerni bogataši!”

Papa Franjo jasno je u subotu rekao katoličkim svećenicima da su oni koji propovijedaju siromaštvo a žive u bogatstvu licemjeri koji kaljaju ugled i misiju Katoličke crkve.

Trećeg dana posjeta Južnoj Koreji, papa Franjo je predvodio veliku misu na otvorenom u središtu Seula na kojoj je osudio rastući jaz između bogatih i siromašnih i pozvao građane bogatih društava da poslušaju “vapaj siromašnih” koji žive među njima.

“Licemjerni svećenici štete Crkvi”

Kasnije je helikopterom odletio u utočište za bolesne, invalide i beskućnike koje vodi Katolička crkva u gradu Kottongnaeu, jugoistočno od Seula.

Tamo se susreo s bolesnom djecom i odraslima, a kada su mu ponudili udobnu, bijelu, podstavljenu stolicu odbio je sjesti. “Volim stajati”, rekao je Papa koji je, prema tradiciji, na ulasku u centar skinuo cipele.

Obilazeći drugi dio centra, poglavar Katoličke crkve pozvao je svećenike koji su svoj život posvetili brizi o potrebitima da ostanu na pravome putu. “Licemjerje onih posvećenih muškaraca i žena koji propovijedaju siromaštvo, a žive poput bogataša pogađa duše vjernika i šteti Crkvi”, istaknuo je.

Papa beatificirao korejske mučenike

Papa je tijekom mise u Seulu beatificirao 124 korejska mučenika iz 18. i 19. stoljeća koji se po cijenu života nisu željeli odreći kršćanstva. Svi su bili laici, osim jednog svećenika koji je došao iz Kine.

“Njihov primjer ima mnogo toga za reći nama koji živimo u društvima u kojima, uz golema bogatstva, u tišini raste krajnje siromaštvo; u kojima se na krik siromašnih rijetko obazire i u kojima nas Krist zove da ga volimo i služimo mu brinući se našu braću i sestre u nevolji”, rekao je.

Južna Koreja je zahvaljujući brzom gospodarskom razvoju jedna od najbogatijih zemalja svijeta, ali je nejednakost u njoj sve izraženija i gotovo polovica starih ljudi živi u siromaštvu.

Povijest kršćanstva u Koreji jedinstvena je po tome što ga nisu utemeljili europski misionari. Korejski intelektualci čuli su za njega potkraj 18. stoljeća kroz literaturu koja je stigla u zemlju i razvili vlastitu zajednicu.

Katolička crkva u Južnoj Koreji brzo se širi. U zadnjih 25 godina udvostručila se na gotovo 11 posto stanovništva. Svake godine pristupi joj 100.000 ljudi.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...