“Pravila igre za referendum mijenjaju jer se boje naroda”

Je li namjera najavljenih izmjena Zakona o referendumu sabotaža budućih referendumskih inicijativa jer se otežava prikupljanje potpisa potrebnih da bi se referendum uopće pokrenuo ili bolja regulacija tog procesa kojim građani svojom voljom mijenjaju Ustav ili zakone?

Nedorečen zakon

Odgovor na to pitanje nije jednoznačan, a ovisi o tome iz koje interesne skupine proizlazi. Budući da su zaredale inicijative za referendumima – prošao je onaj o ustavnoj definiciji braka, a propao zbog neustavnosti referendumskog pitanja onaj o ćirilici u Vukovaru – Zakon o referendumu postao je vrlo aktualan, a činjenica je da su ustavno-pravni stručnjaci i godinama prije upozoravali da to područje treba bolje regulirati. Jedanaest profesora i docenata s četiri pravna fakulteta posebno su reagirali kada je vlast svojim akrobacijama htjela onemogućiti referendum o braku, ali tada su upozorili i na nedorečenost referendumske procedure te potrebu sređivanja tog područja.

U udruzi U ime obitelji, koja će od 21. rujna do 5. listopada prikupljati potpise za svoj novi referendum o izmjenama izbornog zakona, smatraju da su najavljene izmjene pokazatelj kako se ova vlast – boji naroda. Tom je mišljenju sklon i sindikalni čelnik Krešimir Sever koji smatra da Vlada mijenjanjem Zakona o referendumu ne ide u dobrom smjeru jer iz sindikalnog iskustva zna kako se potpisi teško dobivaju i kad ih ljudi mogu dati usput – na tržnici ili na trgu, a kamoli kad se oni budu mogli dati samo u tijelima državne uprave. S njima se ne slaže Sanja Barić, profesorica ustavnog prava, jer smatra da su spomenute izmjene apsolutno za pohvalu: potrebne su i dovest će do poboljšanja referendumskog procesa.

– Iz onoga što sam pročitao očito je da se ide na onemogućavanje referenduma. Da, referendum treba regulirati, ali ne na način da se još više otežava prikupljanje potpisa. Mogu samo zaključiti da se vlast boji naroda i njegovih inicijativa – komentirao je Krešimir Planinić, pravni stručnjak udruge U ime obitelji. Podržava uvođenje javnosti financiranja, dakle da se zna tko je i kojim novcem financirao referendum. Na pitanje zašto udruga U ime obitelji nije otkrila svoje donatore za financiranje referenduma o braku, odgovorio je da zakon to nije tražio, ali i da je cijela situacija oko tog referenduma bila delikatna te kako donatore nisu htjeli dovoditi u neugodnu situaciju. On smatra da, kad se već ide u izmjene tog zakona, treba regulirati broj birača, zatim da ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja treba dati prije nego što se prikupe potpisi za referendum te da se na referendumu lakše izjašnjavaju oni koji u tom trenutku nisu u svojem mjestu prebivališta. Udruga U ime obitelji do kraja kolovoza objavit će svoje referendumsko pitanje o izmjenama izbornog zakona kojim želi uvesti preferencijsko glasovanje na parlamentarnim izborima, sniziti izborni prag s pet na tri posto te uvesti dopisno glasovanje.

Neće vući za rukav

Planinić kaže da novi Zakon o referendumu, koji Kukuriku namjerava prihvatiti do kraja rujna, neće “kačiti” njihov referendum. Profesorica Sanja Barić pak tumači da je prikupljanje potpisa u prostorijama državne uprave jako dobro jer u tom slučaju neće biti potrebno naknadno prebrojavanje i kontrola potpisa (čime će se uštedjeti vrijeme), a ljude se više neće vući za rukav na cesti ne bi li dali potpis, a da ni sami ne znaju što potpisuju. No, upozorava da je najavljeno produljenje roka za prikupljanje potpisa sa 15 na 30 do 60 dana i dalje – prekratko.

– U Švicarskoj je taj period čak dulji od jedne godine. I to je odlično jer je za referendume iznimno važan “cooling off” fenomen. Dakle, ne da svoj potpis damo samo zato što smo u tom trenutku revoltirani pa smo za ili protiv nečega, nego da smireno donesemo odluku o važnim izmjenama – objasnila je profesorica Barić.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...