JOSIPOVIĆ VS. TURUDIĆ

“Sucima koji su politički angažirani nitko ne vjeruje!”

Žeminea Čotrić
Tamni način

Nakon intervjua Večernjem listu u kojem se predsjednik zagrebačkog Županijskog suda Ivan Turudić žestoko obrušio na aktualnu vlast, posebice na premijera i predsjednika države, slijedile su burne reakcije dijela javnosti i medija, a prozvani su odabrali šutnju. Predsjednik Ivo Josipović u Dnevniku HTV-a ponovno je odgovorio sucu Turudiću.

Dva dana poslije, ovu političko-sudsku akrobaciju suca Ivana Turudića i dalje prati muk premijera Zorana Milanovića i resornog ministra Orsata Miljenića, a predsjednik Ivo Josipović u Puli je za HRT odgovorio na Turudićevo prozivanje. Moramo se zalagati za neovisno i politički nepristrano pravosuđe, jer sucima koji su politički angažirani nitko ne vjeruje, poručio je predsjednik.

Josipović je komentar suca Turudića ocijenio kao ponajmanje osobne naravi. ‘Dakle, stvar je principijelne prirode i ono što moramo htjeti, za što se moramo zalagati je odvojenost vlasti, različitih vlasti, s jedne strane izvršna vlast, s druge strane sudska vlast. U okviru toga treba potpuno inzistirati na neovisnosti i političkoj nepristranosti pravosuđa’, rekao je Josipović.

Na prozivke Turudića da nije reagirao na uplitanja u pravosuđe, Josipović je rekao da ‘čak i da je tako, to za njega nije opravdanje’. ‘To što možda netko drugi čini nešto što je nedopušteno ne opravdava njega da čini nedopušteno. No ako se podsjetimo, ako malo prelistate izjave i novine, vidjet ćete da sam ja vrlo jasno rekao da pravosuđe i u nekim najosjetljivijim predmetima mora biti potpuno neovisno, da pritisak izvršne vlasti nije dopustiv; to sam uvijek isticao; možda njemu nije bilo dovoljno žestina angažmana, ali to je stvar stila, stvar načina kako želite utjecati na društvene odnose’, izjavio je Josipović.

Predsjednik Josipović i Turudića je prozvao zbog političkih istupa podsjetivši da je to kršenje zakona, jer ‘zakon brani političku djelatnost sucima’. Dodao je kako nije dobro to što Turudić ‘i dalje politizira u novim izjavama’, te da treba ‘paziti na svoj javni nastup’. ‘Oni koji imaju političke ambicije ne mogu ih ostvarivati preko funkcije suca’, poručio je predsjednik RH sucu Turudiću.

Oko prozivke što mu je Saša Perković savjetnik, predsjednik Josipović je rekao da je gospodin sudac ponovo pogriješio i povrijedio dva načela, jedno načelo je ono da se nikad ne prejudicira ničija krivnja.

‘Pustimo njemački sud da odluči sukladno zakonu i postupku koje provodi. Vi ste vidjeli da cijelo vrijeme o takozvanom lex Perković ja nijednom riječju nisam stao ni u čiju obranu, a niti sam govorio ni o čijoj krivnji. Dakle, sudac Turudić čini upravo ono što ga inače smeta kad čine političari. S druge strane je povrijedio jedno moralno načelo koje kaže da djeca zaista ne mogu ispaštati, odgovarati za moguće, naglašavam moguće zločine svojih roditelja. Prema tome, gospodin Saša Perković koji je moj savjetnik, bio je savjetnik i ostat će savjetnik do kraja mog mandata’, smatra predsjednik.

Ostavi komentar koristeći Facebook 

Listen on Online Radio Box!

Svira(lo) na Anteni Zadar 97,2

Listen on Online Radio Box!

10 najemitiranijih na Anteni Zadar