Svi djelatnici Instituta za turizam usred turističke sezone na – godišnjem odmoru

Unatoč broju turista, Institut za turizam, koji se jedini u zemlji bavi istraživanjem turizma – usred sezone je zatvorio vrata. Većina znanstvenika i ravnateljica instituta su na godišnjem odmoru, a dok oni odmaraju Mojmira Pastorčić, otkrila je – još jedan apsurd javnih institucija u Hrvatskoj.

Institut za turizam postoji već 55 godina, ima 31 zaposlenika, uglavnom znanstvenika i iz državnog proračuna godišnje dobiva 5 milijuna kuna.

Jedini javni institut koji se sustavno bavi istraživanjem turizma i koji, kako sami kažu, izučava fenomen turizma – usred sezone trebao bi raditi punom parom, no nije baš tako.

Usred ljeta ovdje nema nikoga s kim se moglo razgovarati o turističkoj sezoni.

Ni stranica im nije puno ažurnija. Najnoviju vijest objavili su prije četrdesetak dana. Iako u planu za 2014. imaju naveden cijeli niz istraživanja o ekonomskim učincima turizma, konkurentnosti i iskustvima gostiju – zadnje istraživanje navedeno na stranici je iz 2012.

Ni vrednovanje međunarodnih stručnjaka za Institut nije baš povoljno. Neslužbeno – i za kvalitetu istraživanja, produktivnost i međunarodni utjecaj – dobili su trojku. I rok od tri godine da poprave i istraživanja i svoje strategije.

Institut za turizam jedan je od 25 instituta u Hrvatskoj, od kojih mnogi imaju i lošije ocjene. Željko Jovanović najavljivao je da će neke ukinuti, a neke pripojiti sveučilištu – no neslužbeno: Vedran Mornar od tog je plana – odustao.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...