U svakoj kućnoj ljekarni trebaju biti lijekovi protiv bolova i sirup protiv kašlja

Lijekovi za snižavanje temperature i protiv bolova, poput Lupoceta, Andola, Neofena, pomoć protiv kašlja kao što je sirup od trputca, toplomjer, sredstvo za zaštitu od sunca, repelenti – proizvodi su dostupni bez recepta koji bi se trebali naći u svakoj kućnoj ljekarni.

Dostupan u ambulantama

Koji se lijek od čega sastoji i kako točno djeluje stoji u Vodiču za samoliječenje, akutna i hitna stanja te bezreceptne lijekove koji je jučer predstavio Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a koji će uskoro biti dostupan u ambulantama, hitnoj pomoći i ljekarnama. Cilj besplatnog i informativnog vodiča HZZO-a jest rasterećenje hitne službe u koju, prema ranije objavljenim podacima, više od 70 posto pacijenata ne dolazi u hitnom stanju.

Gubitak svijesti, zastoj rada srca i disanja, gušenje stranim tijelom neki su od primjera hitnih stanja navedeni u brošuri koja će poslužiti, kako je rekla v.d. ravnateljice HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec, edukaciji građana.

Samoliječenje kao trend

Dr. Zoran Maravić, specijalist obiteljske medicine, potaknuo je realizaciju Vodiča te istaknuo samoliječenje kao trend koji je sve rašireniji i u Hrvatskoj, ali i upozorio na odgovornost pri korištenju bezreceptnih lijekova napominjući važnost ljekarničkog savjeta.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...