Ugrize li vas Crna udovica, jedino što vam preostaje je – molitva!?

Tema o kojoj smo pisali krajem lipnja, ponovno se aktualizirala. Naime, zadarska Opća bolnica prošlog je tjedna potrošila posljednju dozu seruma protiv ugriza Crne udovice, koja je bila potrebna 78-godišnjakinji iz okolice Zadra.

Trenutno stanje zalihe seruma – ravno je nuli.

Kako nam je tada rekao dr. Boris Dželalije, antitoksina u OB-u nema od druge polovine prošle godine, iako je zatražen.

Serum smo tražili u nekoliko navrata, no do danas ga nismo dobili, kaže Dželalija i dodaje kako bi dovoljno bilo imati pet doza da se ne bi ugrozilo pacijente.

Konkretno, u trenutnoj situaciji ugroze života pacijenta, zadarska OB bila bi potpuno nemoćna, a smrt bi, evidentno, bila neizbježna.

Iako se prije kojih mjesec dana ograđivala od nedostatka seruma, sanacijska upraviteljica ovaj je put potvrdila da je lijek naručen.

Dosadašnji proizvođač cjepiva bio je Imunološki zavod a sada ga bolnica naručuje sama, izravno od proizvođača i to Medike, dodala je Mrčela.

Prema informacijama kojima raspolažemo, Medika distribuira serum američkog laboratorija MSD, no isti je trenutno na testiranju u Nizozemskoj odakle bi po odobrenju trebao biti isporučen bolnicama u Hrvatskoj.

Osim Zadra, ista je situacija i u Splitu, Rijeci i Puli.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...