Zlatna medalja International Chesse Awards za Paški sir sirane Gligora

Paški sir Sirane Gligora iz Kolana nedavno je okrunjen još jednim svjetskim priznanjem za kakvoću – zlatnom medaljom na prestižnom natjecanju International Chesse Awards. Čime je glasovita hrvatska delicija ovaj put oduševila ocjenjivački sud saznaje Anita Perica.

Ovaj put radi se o paškom siru iz vinske komine koji je titulu prvaka svijeta odnio u kategoriji ovčjih sireva s dodacima. Paški sir crvenkaste kore, specifične arome, i konzistencije tijesta koji posljednju fazu zrenja ima u vinskoj komini pomeo je konkurenciju. Za ilustraciju o kakvom je priznanju i kakvoj manifestaciji riječ kažimo da je u konkurenciji bilo više od 4 tisuće 400 sireva iz cijeloga svijeta, sireve je ocjenjivalo više od 200 sudaca, a događanje je privuklo više od 40 tisuća posjetitelja.

– Što dobijemo mi kao proizvođači paškoga sira to je priznanje za nas, za mjesto Kolan, za cijeli otok, za županiju kao i za cijelu Hrvatsku. Naime, već je poznato da smo mi najnagrađivanija sirana u Europi, i neskromno mogu reći da to onda znači i u svijetu jer Europa ipak prednjači u tim sirevima, o najnovijem uspjehu kaže Ivan Gligora.

Samo nekoliko mjeseci ranije Paški sir iz maslinove komine Sirane Gligora osvojio je prvo mjesto i titulu najboljeg u kategoriji tvrdih ovčjih sireva na svjetskom natjecanju u SAD-u. Već tada, priznaju, potajno su se nadali tituli svjetskoga prvaka i za sir iz vinske komine i tu, uvjereni su, nije kraj.

Ima još tu puno prostora i puno izazova i vjerujem da ćemo obradovati sve nas i sve u Hrvatskoj još puno puta, dodaje Gligora.

“Sirana Gligora” ima oko 130 kooperanata i zapošljava 20-ak radnika. Godišnje proizvodi oko 200 tona sira, od čega 50 tona paškog sira. Paški sir ima oznaku Izvorno hrvatsko i Hrvatski otočni proizvod te certifikat “Kosher”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...