Zadranin, povratnik iz Nigerije u “niskom riziku” od ebole: “Pod našim je nadzorom!”

U Zadru je, zbog mogućnosti oboljenja od ebole, jedna osoba stavljena pod nadzor Zavoda za javno zdravstvo. Riječ je o 38-godišnjem muškarcu koji se vratio iz Nigerije, gdje se nalazio na privremenom radu. Njega je granična sanitarna inspekcija uputila u epidemiološku službu Zavoda za javno zdravstvo Zadar.

– Pratit ćemo njegovo stanje 21 dan. Napravili smo testove na malariju i na koleru, rezultati su negativni. On ima obvezu redovito nam se javljati, osobito ako primijeti promjene u svom organizmu, kaže dr. Alan Medić, voditelj Službe za epidemiologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo.

Dr. Medić je istaknuo da je mogućnost da se kod 38-godišnjeg Zadranina razvije ebola vrlo mala jer, po njegovim iskazima, u Nigeriji nije bio u kontaktu s oboljelima, ni u rizičnim situacijama.

– To znači da, dok je radio u Nigeriji, nije boravio u zdravstvenim ustanovama, nije dirao bolesne ili uginule životinje, nije imao kontakte s oboljelima od ebole, nije, kako je to navedeno kod nabrajanja rizika, “ulazio u špilje gdje ima šišmiša”, nije imao spolne kontakte, nabrojao je dr. Medić, napominjući da će ovakvih slučajeva, poput 38-godišnjeg Zadranina, biti sve više.

– Obavljamo pasivni nadzor. To znači da je on u niskom riziku, ali je pod našim nadzorom s obzirom da je došao iz Nigerije, naveo je dr. Medić.

Virus se ne prenosi zrakom

Inače, virus ebole ne prenosi se zrakom, poput virusa gripe, nego izravnim kontaktom s krvlju ili drugim tjelesnim tekućinama zaraženih osoba, živih ili preminulih, ili životinja poput majmuna, šumskih antilopa i šišmiša. U to je uključen i nezaštićen spolni odnos s pacijentima do sedam tjedana nakon njihova oporavka.

Uobičajenim kontaktom s ljudima koji ne izgledaju bolesno, na javnim mjestima, ne prenosi se virus ebole.

Zaraženi ljudi u vrijeme inkubacije (prije pojave znakova bolesti) nisu zarazni za okolinu jer počinju izlučivati virus tek kada se pojave znakovi bolesti poput povišene tjelesne temperature, povraćanja, proljeva, glavobolje ili grlobolje.

Virusom ebole ne može se zaraziti putem predmeta (osim ako su svježe kontaminirani krvlju i tjelesnim tekućinama bolesnika), namirnica (osim mesa zaraženih životinja) ili kupanjem u bazenu.

Virus ebole jednostavno se uništava sapunom, dezinfekcijskim sredstvima, sunčevim zrakama ili sušenjem.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...