Zašto se Mark Zuckerberg polio kantom ledene vode?

Suosnivač i šef Facebooka objavio je na svom zidu na toj društvenoj mreži kratak video u kojem prihvaća izazov guvernera New Jerseya i završi mokar. O čemu se radi i tko će se idući politi?

Ne, nije šala, namještaljka ili oklada. U postu se vidi kako je Zuckerberg to učinio dobrovoljno, u (pretpostavljamo) njegovom vlastitom dvorištu.

Guverner Chris Christie izazvao je Zuckerberga na ALS Ice Bucket Challenge. Riječ je o akciji kojom se podiže razina svijesti o amiotrofičnoj lateralnoj sklerozi, progresivnoj neurodegenerativnoj bolesti koja napada stanice živaca u mozgu i leđnoj moždini. Oboljeli postupno gube kontrolu nad mišićima i mogu postati u potpunosti paralizirani.

Obično napada ljude između 40 i 70 godina starosti. Otkrio ju je francuski neurolog Jean-Martin Charcot 1869., no široj je javnosti postala poznata nakon što je od nje obolio čuveni američki igrač bejzbola Lou Gehrig. Među žrtvama te bolesti bili su i glumac David Niven, košarkaš George Yardley, nogometaš Jimmy Johnstone i drugi.

Pošto je prihvatio i uspješno savladao izazov, Zuckerberg je dobio pravo baciti drugima rukavicu u lice. Odabrao je Billa Gatesa, šeficu financija Facebooka Sheryl Sandberg i direktora Netflixa Reeda Hastingsa. Imaju 24 sata za polijevanje kantom hladne vode, donaciju fondaciji koja se bavi amiotrofičnom lateralnom sklerozom ili oboje.

Na društvenim mrežama akciju možete pratiti pod #IceBucketChallenge i #StrikeOutALS.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...