7 zdravih namirnica koje u prevelikoj količini mogu biti opasne

Većina će se složiti, bitna je umjerenost u jelu i piću.

Znamo da nije zdravo pojesti cijelu kutiju keksa odjednom, ali stručnjaci nas upozoravaju i da neke zdrave i hranjivije namirnice mogu postati opasne ako pretjeramo s konzumacijom.

Ove su namirnice inače vrlo zdrave i potrebne su nam u svakodnevnoj prehrani. ,

Ali, iako zdrave, niti s njima se ne smije pretjerivati, tvrdi liječnica Gina Sam iz Mount Sinai bolničkog centra, prenosi Yahoo.

Voda

Iako je jako zdravo piti dosta vode na dan, pretjerivanje ipak može odmoći i dovesti do ‘trovanja vodom’. Previše vode razrjeđuje natrij u tijelu što može dovesti do oštećena mozga, pa čak uzrokovati i smrt. Ako vam je urin uvijek bezbojan, smanjite konzumaciju vode.

Tuna iz konzerve

Previše tune iz konzerve može dovesti do opasne razine žive u organizmu, a što može uzrokovati probleme s vidom, oštećenjem sluha i govora, nedostatak koordinacije i mišićne slabosti. Savjetuje se da ne jedete više od 3-5 konzervirane tune tjedno.

Naranče i rajčice

Ove namirnice obiluju kiselinom što može dovesti do refluksa. Savjetuje se da se zadržite na dva obroka naranče ili rajčice dnevno.

Soja

Soja inhibira apsorpciju željeza pa prekomjeran unos može izazvati anemiju. Dugotrajna konzumacija većih količina može uzrokovati hiperplaziju endometrija što može dovesti do nastanka raka maternice. Svajetuje se da ne jedete više od dva obroka soje na dan.

Brazilski oraščići

Ove orašaste plodove izbjegavajte jesti svakodnevno jer su bogate selenom koji može biti toksičan u većim količinima.

Špinat

I ova zdrava namirnica je na popisu. Špinat sadrži oksalat, spoj koji može dovesti do stvaranja bubrežnih kamenaca stoga se savjetuje da osobe koje imaju bubrežne kamence ne pretjeruju sa špinatom.

Proteini životinjskog porijekla

Previše proteina životinjskog porijekla može biti štetno jer tada naš organizam proizvodi veće količine inzulina što može povećati rizik od nastanka raka. Životinjske proteine zamijenite biljnima iz graha, orašastih plodova i cjelovitih žitarica.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...