Aktivisti upozoravaju: “Hrvatska bi mogla postati europsko smetlište!”

Koordinacija sedam ekoloških udruga iz raznih krajeva Hrvatske okupljena u ekološku inicijativu “Zero Waste Hrvatska” danas je poslala premijeru Zoranu Milanoviću otvoreno pismo kojim traže da ministra zaštite okoliša Mihaela Zmajlovića pod hitno razriješi s dužnosti

Tvrde da je strategija gospodarenje otpadom u Hrvatskoj potpuno promašena i temelji se na zastarjeloj tehnologiji izgradnje spalionica što nije u interesu hrvatskih građana. U priopćenju kojim traže ministrovo razrješenje ističu i kako je ministar nedavno najavio uvođenje dozvole za uvoz “goriva iz otpada” tvrdeći da to nije otpad.

– Ukoliko se dozvoli da se uvozi “gorivo iz otpada”, dozvoljava se uvoz otpada i ide se u smjeru da se Hrvatsku napravi europskim smetlištem – ističu aktivisti iz sedam udruga koji upozoravaju i na neekonomičnost izgradnje spalionica otpada.

– I laika bodu u oči cijene izgradnje velebnih centara za gospodarenje otpadom, dok je primjena alternativnih ekoloških sustava baziranih na odvajanju otpada deset puta jeftinija – upozoravaju u priopćenju aktivisti koji sumnjaju da će uskoro biti dozvoljen uvoz miješanog komunalnog otpada u Hrvatsku.

– Tu sumnju pojačava planirani kapacitet regionalnih centara i spalionice u Resniku – zaključuju aktivisti iz sedam udruga.

Radi se udruzi Ravni Kotari iz Zemunika Donji, Građanskoj inicijativi Karepovac iz Splita, Građanskoj inicijativi za zaštitu okoliša Kaštelanskog zaljeva, udruzi Krizni Eko Stožer Marišćina iz Rijeke, udruzi Okoliš iz Cerja Tužnog, udruzi Uzor iz Zagreba te udruzi Zvona iz Kaštela.

Komentar tvrdnji aktivista zatražili smo u Ministarstvu zaštite okoliša iz kojeg se zasad nisu oglasili.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...