BDP u 2014. mogao bi se smanjiti snažnije nego što smo ranije prognozirali

“Prva objava realnog BDP-a za drugo tromjesečje kao i raspoloživi mjesečni podaci za srpanj i kolovoz upućuju da bi se realni BDP u 2014. mogao smanjiti snažnije nego što je HNBprognozirao u srpnju ove godine (–0,2%)”, izvijestili su u rujanskim “informacijama o gospodarskim kretanjima” iz Hrvatske narodne banke.

“Realni BDP, temeljen na novoj metodologiji ESA 2010, smanjio se za 0,3% u drugom tromjesečju 2014. u odnosu na prethodna tri mjeseca”, dodaju iz HNB-a te objašnjavaju da je smanjenje gospodarske aktivnosti uglavnom rezultat “kontrakcije domaće potražnje”. Smanjila se osobna potrošnja (0,2 %) zbog pada realnih neto plaća i stagnacije zaposlenosti u prethodnom tromjesečju, a zbog konsolidacijskih mjera se smanjila i državna potrošnja (0,9 %).

Smanjile se investicije i izvoz

“Smanjen je i broj zaposlenih u djelatnostima javnih i državnih služba, kao i ukupni rashodi opće države. Također su smanjene investicije u fiksni kapital (–1,0%) u odnosu na prethodno tromjesečje, što potvrđuju i mjesečni podaci o uvozu kapitalnih dobara i odrađenim radovima na gradilištima za travanj i svibanj”, pišu iz HNB-a te dodaju kako ni inozemna potražnja nije pozitivno pridonijela kretanju gospodarske aktivnosti, a zabilježeno je i blago smanjenje izvoza robe i usluga (0,4 posto) u odnosu na prethodna tri mjeseca.

“Ni navješćujući pokazatelji gospodarske aktivnosti ne upućuju na mogućnost znatnijeg oporavka tijekom trećeg tromjesečja 2014. Unatoč blagom porastu u srpnju i kolovozu u odnosu na prosjek prethodnog tromjesečja pokazatelji potrošačkog i poslovnog optimizma i dalje se nalaze na iznimno niskim razinama”, pišu iz HNB-a u rujanskim informacijama o gospodarskim kretanjima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...