Jeste li znali da je 75% Ikea kataloga ništa drugo nego računalna montaža?!

Dok medijska histerija oko dolaska lanca Ikea u Hrvatsku još uvijek nije u potpunosti nestala, s drugog kraja svijeta dolazi zanimljiva reportaža o procesu nastanka njihovog famoznog kataloga namještaja. Autralski tim iza web projekta CGSociety donosi priču o izradi digitalnih fotografija koje su osnova kataloga, a kroz njihov se tekst doznaje i mnoštvo zanimljivih podataka o samom procesu izrade.

Prije samo osam godina katalog švedskog proizvođača sastojao se od oko 25% fotošopiranih fotografija, dok je u današnje vrijeme taj udio oko 75%. Za izradu virtualnih soba, stanova ili dijelova namještaja koristi se baza od 25 tisuća računalnih modela vrlo visoke rezolucije (4k x 4k) bez kompresije, kako bi u katalogu u konačnici svaka nit tekstila bila dobro vidljiva.

Većina slika koje Ikea koristi u svom marketingu kombinacija je fotografija i računalne grafike, ali postoji i oko 35% njih koji su čisti CG. Za izradu 3D modela iz kojih u konačnici nastaju ovakve slike koriste se alati 3DStudio Max i V-Ray, a intervjuirani IT direktor Martin Enthed izjavio je i kako su uvijek u potrazi za kvalitetnim stručnjacima koji su obučeni za rad s tim softverima.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...