Koliko ste novca uplatili stradalima? To je poslovna tajna Crvenog križa!

Građani na koje Hrvatski Crveni križ (HCK) apelira da pozivom na donatorski telefon 060 90 11 daruju 6,25 kuna (s PDV-om) kako bi pomogli u saniranju šteta od poplava i dugih elementarnih nepogoda, nemaju pravo znati koliko se točno novca na taj način prikupi te koliko tvrtka koja za HCK obavlja naplatu poziva zaračunava svoje troškove. Malo je poznato da broj donatorskog telefona, istaknut na službenim stranicama HCK, koji se redovito objavljuje u medijima uz apele za pomoć, ne pripada Crvenom križu, već tvrtki Moj telekom, koja ga je zakupila od davatelja telefonskih usluga. Hrvatski Crveni križ s Mojim telekomom, pak, sklopio je ugovor o zajedničkom pružanju telekomunikacijskih usluga, no taj ugovor je tajan!

Oznaka tajnosti

Nastojanja Jutarnjeg lista da se omogući uvid u ugovor da bi se vidjeli odnosi odbijana su s obrazloženjem da ugovor nosi oznaku tajnosti.

“Navedene ugovore vam ne možemo dostaviti jer sadrže odredbe o tajnosti podataka”, stoji u odgovoru koji je potpisala Gordana Carević, službenica za informiranje u HCK.

Partner Crvenog križa u prikupljanju novca, tvrtka Moj telekom, podatke o ostvarenom prihodu HCK dostavlja u roku od 30 dana od završetka obračunskog razdoblja. Tada Crveni križ, u razdoblju od 10 dana ispostavlja račun, koji je Moj telekom dužan platiti u sljedećih 60 dana. To znači da 6,25 kuna (s obzirom na to da se država u takvim slučajevima odriče PDV-a) na račun Crvenog križa stigne za otprilike tri mjeseca!

Broj poziva

No, kako se kontrolira broj poziva, ostaje nepoznato. Jedini podatak koji se može pronaći o iznosu novca prikupljenog putem donatorskog telefona 060 9011 i to samo kad se radi o pozivima iz Hrvatske, jest da je do 1. srpnja ove godine “zabilježeno poziva u vrijednosti 4156,25 kuna”. To znači da je u jeku akcije za pomoć poplavljenima u Slavoniji bilo samo 665 poziva građana.

Zanimljivo je da je raniji partner HCK u prikupljanju novca putem donatorskog telefona bila tvrtka Markot.tel, no ona je završila u stečaju. Njen pravni sljednik je tvrtka Moj telekom (vlasnik obje tvrtke ista je osoba) s kojom Crveni križ potpisuje novi tajni ugovor 1. siječnja 2010. godine.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...