Lovrić Merzel vraća se kao članica SDP-a u Sabor

Uskoro bismo mogli vidjeti izaziva li uistinu kod svakog člana SDP-a “zgražanje i sram” sumnja da je Marina Lovrić Merzel počinila najteža koruptivna kaznena djela, kako je 22. srpnja gradski odbor SDP-a u Sisku obrazložio njezino izbacivanje iz stranke.

Gdje će sjediti, s kim će se rukovati, razgovarati i družiti, odgovore na ta i slična pitanja tražit će novinari odluči li se aktivirati saborski mandat u roku od osam dana nakon što podnese ostavku na mjesto županice.

Još nije konačno

Na saborskom popisu “mandata u mirovanju” uz njezino ime još stoji da je članica SDP-a. Očito odluka o njezinu izbacivanju nije konačna.

Donesena je 22. srpnja, ali pitanje je kad i je li je uopće dobila jer tek od tada teče 15-dnevni rok u kojem može podnijeti žalbu Statutarnoj komisiji SDP-a koja donosi konačnu odluku. Do tada njezina prava i dužnosti kao članice SDP-a miruju, ali zapravo samo o Lovrić Merzel ovisi hoće li prisegnuti svojom čašću da će dužnost uvažene saborske zastupnice obnašati savjesno i odgovorno držeći se Ustava i zakona te poštujući pravni poredak i zauzimajući se za svekoliki napredak RH.

Aktivacija njezina mandata, i to kao članice SDP-a, puka je formalnost, doduše neugodna osobito za esdepeovce.

Čim se to dogodi, bez obzira na odluku suda o istražnom zatvoru, ona ide na slobodu, dok joj se ne oduzme saborski imunitet.SDP-ovi zastupnici već su upozoravali na apsurdnost da netko u položaju osumnjičenika ili pritvorenika ima pravo na zastupničku plaću te da saborski Odbor za izbor i imenovanja nema mogućnost to odbiti.“Politički bih glasao protiv, a proceduralno moram biti za”, jadao se SDP-ovac Zdenko Franić nadajući se kako će se to izmijeniti. Bilo je to 2011. za aktivacije mandata Ive Sanadera. I HDZ-ovci su se žalili kako nemaju izbora te je i Krunoslav Markovinović rekao da će se budući saziv Sabora morati baviti izmjenama zakona.

Ignoriranje zbog Čačića

Slučaj Radimira Čačića odagnao je svaku pomisao o tim inicijativama.No slučajevi Željka Sabe, kojem će kao zastupniku u utorak biti izrečena presuda, te Lovrić Merzel ponukali su Nacionalni forum, HSLS i Listu za Rijeku da zatraže izmjenu zakona pa je i HDSSB-ov Josip Salapić podržao raspravu o tomu, dok se SDP-ov Peđa Grbin zauzimao za elegantni francuski model “nepisanog zakona” prema kojem je optužnica razlog za ostavku dužnosnika.

Tako se SDP ignoriranjem problema doveo u situaciju da ovisi o sklonosti Marine Lovrić Merzel “francuskoj eleganciji”. Što bi značilo da sama sebe lišava saborske plaće, a takvim altruistom dosad se nije pokazala.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...