Marin Čilić večeras u 23 sata ide po naslov na US Openu, prijenos uživo na HRT2

Najbolji hrvatski tenisač Marin Čilić večeras u 23 sata po našem vremenu igra meč karijere – finale Grand Slam turnira US Opena.

Nakon što je u polufinalu izvanrednom igrom izbacio peterostrukog pobjednika u New Yorku i 17-erostrukog osvajača Grand Slam titula Švicarca Rogera Federera, Čilić će se za najveći uspjeh u karijeri boriti protiv 11. tenisača svijeta Keija Nishikorija. I Japanac je priredio senzaciju u polufinalu eliminiravši najboljeg tenisača svijeta Srbina Novaka Đokovića.

Čilić i Nishikori dosad su se sastajali sedam puta. Pet pobjeda odnio je japanski igrač, među kojima su i obje ovogodišnje, u Barceloni te Brisbaneu, no tenis koji je prikazao Čilić ove godine u New Yorku daje nadu da bi Hrvatska mogla dobiti drugog pobjednika na Grand Slam turniru nakon trijumfa Gorana Ivaniševića 2001. u Wimbledonu. Ove godine Ivanišević je u New Yorku u ulozi Marinovog trenera i bio je oduševljen i ponosan na svog štićenika nakon pobjede protiv Federera.

I Čiliću i Nishikoriju bit će to premijerni nastup u finalu nekog Grand Slam turnira. Njihov finalni dvoboj u Flushing Meadowsu bit će prvi finale US Opena s dvojicom debitanata u završnici nekog Grand Slama nakon 1997. godine kada je Patrick Rafter pobijedio Grega Rusedskog (bio je to ujedno i posljednji finale US Opena s igračima izvan Topa 10 – Rafter je tada bio 14. tenisač svijeta, a Rusedski 20.).

Čilić ili Nishikori postat će 13. igrač u Otvorenoj eri tenisa koji će svoj prvi Grand Slam naslov dohvatiti na US Openu.

Ove godine u New Yorku prvi puta nakon 1966. u polufinalnim mečevima ispali su prvi i drugi nositelj turnira, tada su to bili Manuel Santana i Roy Emerson, a ove godine Novak Đoković i Roger Federer.

Finalni ogled Čilića i Nishikorija bit će prvi Grand Slam finale nakon Australian Opena 2005. godine u kojemu neće nastupiti nijedan tenisač iz “velike četvorke” (Novak Đoković, Rafael Nadal, Roger Federer ili Andy Murray). U posljednjih 39 Grand Slam turnira netko od “velike četvorice” nije odnio naslov samo dvaput – 2009. na US Openu slavio je Juan Martin del Potro, a ove godine na Australian Openu Stanislas Wawrinka.

Prijenos uživo na HRT2

Sportski program Hrvatske radiotelevizije uspio je dogovoriti prijenos finalnog meča US Opena nakon izuzetno iscrpljujućih dvodnevnih pregovora.

Pregovori su trajali dugo jer je cijena koju je Eurosport ponudio za jedan meč odgovarala cijeni Wimbledona i Roland Garrosa zajedno.

Možemo reći kako su pregovori čak izašli iz sportskih okvira, te su u razgovor bili uključeni i diplomatski kanali, doznaje se na HRT-u.

Susret između Marina Čilića i Keija Nishikorija moći ćete pratiti na Drugom programu HTV-a od 23 sata.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...