Na pomolu je veliki rat, kakav Europa nije vidjela od 1945.

Dok se krvavi sukob u Ukrajini zahuktava, tamošnji ministar obrane Valerij Geletej upozorio je da je na pomolu “veliki rat” s Rusijom u kojem bi mogli poginuti deseci tisuća ljudi.

– Pred naš prag stigao je veliki rat, kakav Europa nije vidjela od Drugog svjetskog rata. Na nesreću, gubici u takvom ratu neće se mjeriti stotinama, već tisućama i desecima tisuća poginulih – napisao je Geletej na svom Facebooku.

Također je potvrdio kako u Donjecku i Lugansku ima ruskih vojnika te da je “Ukrajina u ratu s Rusijom”.

Ukrajinci napustili aerodrom u Lugansku

Ukrajinske snage povukle su se iz zračne luke u Lugansku nakon cjelonoćne borbe s proruskim pobunjenicima.

Dogodilo se to nakon što je ruski šef diplomacije Sergej Lavrov pozvao pregovarače na sastanak u bjeloruskom Minsku na “trenutačni prekid vatre”, javlja BBC. Kazao je da je Rusija za mirno rješenje krize ta da neće vojno intervenirati na ukrajinskom tlu.

Vojni izvori u Ukrajini tvrde da je ruska vojska prisutna i u drugim dijelovima zemlje uključujući Donjeck te da im veliku pomoć u naoružanju šalje Moskva.

Ukrajinski predsjednik Petar Porošenko ponovno je danas prozvao ruskog predsjednika Vladimira Putina za ”direktnu i otvorenu agresiju” na istoku zemlje.

Putin je pak oštre optužbe usmjerio na Bruxelles. Optužio je Europsku uniju da zatvara oči i ne želi vidjeti da ukrajinska vojska ubija civile. Kazao je da proruski pobunjenici pokušavaju potisnuti ukrajinsku vojsku s pozicija na kojima drži civile na nišanu. Optužio je Kijev da ne želi izravno pregovarati s istokom države.

Ruski lider komentirao je i moguće uvođenje dodatnih sankcija Rusiji. Kazao je da se nada kako će na Zapadu prevladati ”zdrav razum”.

– Nadam se da će prevladati zdrav razum i da ćemo poslovati na zdrav, moderan način – izvijestio je Interfax, a prenio Reuters.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...