Načelnici Ugljana i Pašmana: “Otočanima uskraćena Ustavom zajamčena prava!”

Načelnici Ugljana i Pašmana oglasili su se zajedničkim priopćenjem u kojemu izražavaju nezadovoljstvom Pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu i prikupljanjem zahtjeva za izdavanje otočnih iskaznica.

Citirajući stihove Antuna Mihanovića „Ne spavajte, o otoci naši, lijepi vrti morem plivajući” te odredbe Ustava RH i Zakona o otocima koji jamče svim građanima slobodu i ravnopravnost, načelnici općina Preko, Kali, Kukljica, Pašman i Tkon, smatraju kako je Pravilnik u suprotnosti s Ustavom jer zadire u pravo otočana na jednakost i ravnopravnost s ostalim građanima koji imaju tu “sreću ” da žive na kopnu.

– Ograničiti odlazak na kopno po povlaštenim uvjetima jednom ili za školarce dva puta na dan je ponižavajuće, poražavajuće i, u krajnjem slučaju, protuustavno: imaju li stanovnici, đaci, studenti, zaposlenici, umirovljenici kopnenog dijela Lijepe Naše, koji se koriste nekom vrstom povlaštenog prijevoza, ograničenje ili ga mogu koristiti neograničeno u jednom danu, pitaju se otočni načelnici te navode kako nam Ustav svima jamči jednake uvjete za obrazovanje.

Po ovom Pravilniku, navode, u dijelu Povlašteni prijevoz putnika u Čl. 5 stoji: ” Besplatne karte na linijama imaju učenici/ studenti koji svakodnevno putuju izvan otoka u škole”.

Što je s učenicima koji pohađaju škole na otocima, a na kopno idu jer su članovi sportskih klubova ili kulturnih društava, jer pohađaju glazbenu školu ili školu stranih jezika, jer idu na liječnički pregled? Oni ne samo da nemaju besplatan prijevoz, nego moraju plaćati trajektnu kartu pa bila ona i po povlaštenim uvjetima.

Što je sa starim i nemoćnim osobama, s bolesnicima koji moraju ići na terapije, dijalize, fizioterapije, što je s majkama s malom djecom kojima treba posebna briga i pažnja. Što je s ljudima koji svaki dan odlaze na posao na kopno, i to svoje privilegirano pravo iskoriste u startu, a poslijepodne na kopnu moraju obavljati neke privatne poslove ili jednostavno dijete odvesti na, primjerice, repeticije? Koliko su to i koji su to „jednakopravni uvjeti zajamčeni Ustavom“?

Nama je more cesta, trajekt je naš tramvaj. Tramvaj koji i sami već plaćamo ne samo skupljim životom na otoku, nego i kroz jednakopravni PDV, poreze, trošarine i sve druge zakonima propisane fiskalne i parafiskalne namete. Novi nameti na svakodnevni obični život nameti su maćehe nevoljenoj nahočadi, dok svima nama, posebno mladima, stvaraju stalni osjećaj osamljenosti, izoliranosti i klaustrofobije.

Stoga u ime svih stanovnika naših otoka izražavamo najdublje nezadovoljstvo i zabrinutost zbog mogućih posljedica primjene odredbi ovog Pravilnika o uvjetima i načinu ostvarivanja prava na povlašteni prijevoz na linijama u javnom pomorskom prijevozu, zaključuju načelnici Ugljana i Pašmana.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...