Obama o smaknuću hrvatskog zeta: “Počinitelje ćemo privesti pravdi!”

Američki predsjednik Barack Obama osudio je smaknuće britanskog humanitarca i hrvatskog zeta Davida Hainesa (44), piše BBC. Islamska država objavila je video koji prikazuje kako su Hainsu odsjekli glavu dok je klečao na nogama u identičnim uvjetima kako su u kolovozu smaknuta dva američka novinara James Foley i Steven Sotloff.

Iako se još uvijek provjerava autentičnost snimke, britanski premijer David Cameron je odmah po njezinu objavljivanju kazao da je to “čin je pravog zla”. Američki predsjednik Barack Obama je izrazio suosjećanje sa Hainsovom obitelji i narodom Ujedinjenog Kraljevstva. Dodao je kako kako će SAD zajedno sa Velikom Britanijom i “širokom koalicijom država” raditi na tome da se “počinitelje tog nasilnog čina dovede pred lice pravde”.

“Neopisiva razina brutalnosti”

“SAD večeras stoji rame uz rame u tugovanju sa svojim bliskim prijateljem i saveznikom”, dodao je Obama. Škotski premijer Alex Salmond kazao je da snimka pokazuje “neopisivu razinu brutalnosti”. Vođa britanskih laburista Ed Miliband je kazao da je “šokiran odvratnim, barbarskim ubojstvom” Hainesa. I britanski imami, kao i vođe britanske islamske zajednice osudili su smaknuće. “Napad na britanskog državljanina je napad na Britaniju i kao zajednica pozivamo da se pokrenu akcije protivISIS-a”, kazao je imam Qari Asim.

Australski premijer Tony Abbott je nakon objavljivanja snimke najavio da će ta država poslati vojsku u Ujedinjene Arapske Emirate kako bi pomogli u borbi i protiv Islamske države. “Odsijecanje glave britanskom humanitarcu je demonstracija da ta teroristička ne samo da čini zla djela već i likuju nad činjenjem zla”, kazao je Abbott.

Džihadisti su od početka rujna prijetili ubojstvom “hrvatskog zeta”, humanitarca Davida Hainesa, čija supruga Dragana Prodanović Haines s kćeri živi u Sisku. Nakon što je Islamska država početkom rujna Hainesa apostrofirala kao sljedećeg na listi svojih brutalnih pogubljena slučaj je potresao Hrvatsku, posebice Sisak, prebivalište otetog britanskog humanitarca, oženjenog  za hrvatsku državljanku.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...