Od idućeg tjedna Grad Zadar počinje s uklanjanjem ruševnih građevina na svom teritorijalnom području

Potez Grada najavljen još početkom lipnja trebao bi krenuti u realizaciju sljedeći tjedan. Riječ je, naime, o uklanjanju ruševnih građevina s područja grada Zadra. Ukupno njih 81, konačna je brojka koju je jučer na svom kolegiju iznio gradonačelnik Kalmeta.

Kako smo o tome i ranije pisali u nekoliko navrata, Grad će za ovaj posao iz proračuna izdvojiti 300 tisuća kuna, a cijeli posao vršit će se po principu razine ugroze građana. Tako će ona ruševina koja predstavlja najveću opasnost po građane Zadra biti uklonjena prva. Za prvi “val” uklanjanja predviđeno je osam najkritičnijih ruševina.

Primjer drugih gradova opet “pametniji” od zadarskog rješenja

I drugi gradovi u Hrvatskoj na slične načine rješavaju probleme s ruševnim i zapuštenim prostorima na području lokalne uprave. No, za razliku od samog Grada Zadra, koji će, evidentno je, cijeli posao financirati o trošku poreznih obveznika, primjerice, Grad Varaždin iste radove radi o trošku vlasnika nekretnina ili zemljišta.

Tako, primjerice, komunalni redari varaždinske gradske uprave donose odluke o uklanjanju trošnih i ruševnih građevina ili pak obraslih površina o kojima godinama nitko ne vodi brigu, iste uklone o privremenom trošku proračuna no naknadno stvarnim vlasnicima ispostave račun za iste radove.

Vodeći se i dosadašnjom praksom Grada Zadra koji je jedini, primjerice, zimus platio klizalište dok su drugi gradovi na istome prihodovali milijunske iznose, i ovaj put stvari se rade po “zadarskom modelu”.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...