Otok Vir – hrvatski turistički lider u prvih osam mjeseci koji morate posjetiti

Želite li upoznati čari jedne od ponajboljih destinacija za obiteljski odmor, toplo vam preporučamo da posjetite otok Vir. Njegova izvrsna prometna povezanost morskim, zračnim i cestovnim putem olakšat će vaš dolazak, a zahvaljujući redovitim autobusnim linijama bijeli grad Zadar ovdje je na dohvat ruke!

Prema statističkim podacima Vir je u prvih osam mjeseci ove godine apsolutni rekorder po broju ostvarenih turističkih noćenja u Zadarskoj županiji.

Od 2009. godine Vir je ustaljeno prvi po broju ostvarenih turističkih noćenja u prvih sedam mjeseci na prostoru Zadarske županije. Od 2012. godine redovno se u prvih osam mjeseci bilježi prelazak brojke od milijun noćenja, a ove je godine po prvi put prijeđena brojka od 100 000 turističkih dolazaka.

Kako stvari trenutno stoje postoji velika mogućnost da ove godine Vir ostane na prvom mjestu u Zadarskoj županiji po broju noćenja, odnosno ispred Zadra, Biograda na Moru, Paga i ostalih turističkih destinacija.

Lanterna Vir (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Rezultat je to mudrog korištenja turističkih potencijala, te dobro organizirane promocije,kako na domaćem, tako i na stranom tržištu, koja je lansirala jedan od 300 otočića Zadarskog arhipelaga pravo na zvjezdano nebo naših najpoželjnijih destinacija.

Povećanje od 25% u odnosu na prošlu godinu

U prvih osam mjeseci ove godine ostvarena su 1 209 052 turistička noćenja i 109 465 turističkih dolazaka. To je za 25,7% više turističkih noćenja i za 22% više turističkih dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U strukturi gostiju najviše je domaćih turista koji u ukopnom broju dolazaka sudjeluju s 35,57%, a slijede ih gosti iz Mađarske s 14,61%, Slovenijes 11,76%, Njemačke s 10,13%, Slovačke sa 6,46%, Češke s 5,47%, Bosne i Hercegovine s 4,89%, Austrije s 3,74%, Poljske s 3,60%, Srbije 0,56% itd.

Porast noćenja u privatnom smještaju i kampovima preko 100%

S obzirom na to da se Vir percipira kao izrazito vikendaško naselje, te da se većina noćenja ostvari u tom sektoru, potrebno je navesti kako se bilježi značajan rast u tzv. komercijalnom sektoru, odnosno kod iznajmljivača apartmana, soba, te u autokampovima. U tom je sektoru u prvih osam mjeseci ove godine zabilježen broj od 317 714 ostvarenih turističkih noćenja i 40 231 turistički dolazak. Ako to uporedimo s prošlogodišnjim rezultatima zamjetan je rast od 96,8% u broju noćenja i 113,6% u broju turističkih dolazaka. U ovom je kontekstu potrebno istaknuti i rast broja smještajnih kapaciteta.

Đirada Vir (11.07.2014.) (Foto: Žeminea Čotrić / Antena Zadar)

Broj iznajmljivača u prvih osam mjeseci ove godine bio je 905 s ukupno 7 736 ležajeva. U odnosu na 2011. godinu to predstavlja porast broja iznajmljivača za 362% te broja ležajeva za čak 321%. Uspoređujući broj ostvarenih turističkih dolazaka i noćenja kod privatnih iznajmljivača smještaja u odnosu na isto razdoblje 2011. godine vidljivo je povećanje broja noćenje od 205% i povećanje broja dolazaka od čak 216%. Podatak iz 2011. godine zanimljiv je jer je te godine izrađena Strategija razvoja turizma Općine Vir.

Lokalna vlast ponosna na ostvarene rezultate

U navedenoj strategiji, objavljenoj u mjesecu svibnju 2011. godine, kao poseban cilj istaknuto je povećanje broja smještajnih kapaciteta u odnosu na stambene za 30% i to u roku od pet godina, što je, prema pokazanim statističkim podacima, već ostvareno. Dapače, tri cilja iz spomenute strategije ostvarena su prije postavljenog roka od pet godina, a to su: dostizanje broja od milijun ostvarenih noćenja, što je ostvareno za godinu i pol dana od prihvaćanja strategije, potom broj od 100 000 turističkih dolazaka i već spomenuto povećanje broja smještajnih kapaciteta u odnosu na stambene za 30%, što se ostvarilo u periodu od tri i pol godine.

Luka na otoku Viru (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Inače, Strategiju razvoja turizma Općine Vir, uz izrađivača Horvath Consulting, aktivno su osmislili i u djelo proveli turistički menadžer i developer Franco Peruza, direktor Turističkog ureda TZO Vir Šime Vučetić, direktor Vir turizma d.o.o. Zdenko Mičić i načelnik Općine VirKristijan Kapović.

Planovi za budućnost

No, Vir se na ovome ne planira zaustaviti – razmatra se izgradnja novih hotelskih objekata, te fantastična inicijativa za otvaranjem sveučilišnog centra, koji bi dislociranjem pojedinih studija iz obližnjeg Zadra uključio Vir u obrazovno-znanstvene tijekove i njegovu izvrsnu napretku dao dodatan vjetar u leđa!

Ova je destinacija započela svoju turističku priču kao odlično odredište za obiteljski odmor, zahvaljujući svojim doista prekrasnim plažama obogaćenim cjelodnevnim animacijama. Širok raspon prigodnih sadržaja čini da ovdje nema ni jednog jedinog trenutka dosade, što izuzetno cijene naši najmlađi! No da ne biste pomislili kako su vam ovdje na raspolaganju samo blagi oblici rekreacije poput vodenog aerobika, izvrsna je ponuda aktivnog odmora.

Villa Lanterna

Vir je prije dvije godine dao i svoj značajan doprinos domaćem elitnom turizmu, u vidu atraktivnog povijesnog objekta preuređenog u ekskluzivni kompleks za prihvat gostiju koji je moguće iznajmiti samo kao cjelinu. Naravno, riječ je o čuvenoj lanterni iz 1881.!

Lanterna na Viru (Foto: Ivan Katalinić / Antena Zadar)

Smještena na osami, sa vlastitom atraktivnom plažom i čitavim nizom ekskluzivnih sadržaja – od mogućnosti narudžbe hrane iz vrhunskog mjesnog restorana, pa do angažiranja dalmatinske klape za bolji ugođaj uz večeru, donijela je na Vir dašak istinskog luksuza i moderan, veoma personaliziran pristup gostu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...