Po kojim kriterijima će se građanima opraštati dugovi?

Građani koji svoje račune nemaju odakle platiti, svoj spas vide u oprostu duga koji je Vlada najavila. Već je poznato kako je riječ o dugovima do 10.000 kuna. Na ostalim kriterijima ministarstvo još radi, a predstavit će ih u četvrtak. Dnevnik Nove TV doznao je neke od njih.

Osim što mora biti do 10.000 kuna, dug ne smije biti stariji od godinu dana. Tražbina mora biti neosigurana, pa se tako, primjerice, neće plaćati rate stambenog kredita ako je banka upisana na nekretninu. Opraštat će se dugovi za režije, na karticama, odnosno potrošački krediti i isključivo oni dugovi koji se odnose prema pravnim osobama, ne i fizičkim osobama.

Udruga blokiranih kaže – to je samo ‘kruha i igara’. Napominju kako nemaju vremena čekati. ‘Svima gori pod nogama, upravo zbog toga što idu zatezne kamate, sudski troškovi, umjesto da su na sve stavili moratorij pa onda razmatrali situaciju’, kaže Antun Rupa iz Udruge blokiranih.

Da bi građani dočekali oprost duga, Ministarstvo socijalne skrbi i Ministarstvo financija moraju se usuglasiti, ali i razgovarati opet s bankama i telekomunikacijskim tvrtkama kojima građani najviše duguju.

Model oprosta radi se prema kriterijima zemalja Europske unije. Iako je riječ o zahtjevnom projektu – stručnjaci ga pozdravljaju. Od ovih poteza, kažu, imali bi koristi i banke i građani. ‘Država na taj način i bankama priznaje takve troškove kao porezno priznate i oni neće morati ni zbog tog razloga proganjati te građane i na silu pokušati naplatiti potraživanja, a građanima će naravno biti dobro, jer će im se uza sve te globe i nevolje koje su ih zadesile maknuti jedan dio tereta s leđa’, rekao je ekonomski analitičar Josip Budimir za Dnevnik Nove TV.

Prema podacima ministarstava, 140 tisuća građana ima dug do 10.000 kuna, stariji od godinu dana. 9.500 je onih kojima se dug sigurno neće oprostiti jer podaci govore da imaju oročenu štednju. 70.000 osoba spada u najugroženije kategorije – nezaposleni, umirovljenici, korisnici socijalne pomoći. Njima bi se dug prvima opraštao. Sve kriterije građani će doznati u četvrtak.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...