Putin: “Nećemo pustiti NATO blizu granice ni u kojem slučaju!”

Je li sve spremno za novi veliki rat u Europi? Prema retorici ruskog predsjednika Vladimira Putina, Rusija je za to spremna.

U Kijevu za 14 dana

– Za dva tjedna mogu osvojiti Kijev – zaprijetio je Putin u telefonskom razgovoru šefu Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, otkrila je talijanska La Republica. Tu tvrdnju iz Kremlja ne opovrgavaju nego za rusku agenciju Itar-Tass tvrde da je izjava “izvučena iz konteksta i da je imala posve drugo značenje”. Nedavno je Putin podsjetio i da je Rusija nuklearna sila pa se sad zgražaju nad izjavom ukrajinskog ministra obrane Valerija Galeteja kako Moskva prijeti nuklearnim napadom Ukrajini.

U međuvremenu u Ukrajini ukrajinska vojska gubi, u Lugansku su ukrajinske snage izgubile zračnu luku, u borbi s, tvrde, ruskim tenkovskim bataljunom. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko kaže kako Rusija čini izravnu i neprikrivenu agresiju, zbog koje je promijenjen odnos snaga na terenu. Osim toga, Rusija najavljuje promjenu svoje vojne doktrine u odnosu na NATO, čiji će se vrh sastati u četvrtak u Cardiffu u Wallesu. Kako se čini, u ovom trenutku tek puno slabija ukrajinska vojska stoji na putu Putinu da zauzme gotovo 40 posto Ukrajine i osnuje Novu Rusiju, koju je najavio još proljetos, pri okupaciji Krima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je nedavno da njemačko oružje neće ići u Ukrajinu, a komentira se i da je nedavno u Kijevu pritiskala vlast da popusti u vojnom nastojanju da povrati kontrolu nad cijelom zemljom. Hoće li NATO odgovoriti ikako osim najavom organiziranja “radne grupe”, odnosno nove brzopokretne jedinice od 10 tisuća ljudi? O tome ćemo više znati u četvrtak. Zanimljivo je da Rusija najavljuje promjenu vojne doktrine iako i po aktualnoj doktrini glavna vanjska vojna opasnost za Rusiju dolazi od NATO-a. Ta je vojna doktrina na snazi od 5. veljače 2010. godine i prema njoj je glavna vanjska vojna opasnost dolazak snaga NATO-a u blizinu Rusije te pokušaji da se destabilizira situacija u pojedinim zemljama, što bi ugrozilo “stratešku stabilnost’”. Dakle, to je sada jasno, Moskva u NATO-u ne vidi partnera nego glavnu opasnost za sigurnost Rusije, o čemu je govorio glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

– Rusija ne promatra NATO kao partnera nego kao suparnika i NATO će se prilagoditi toj situaciji – rekao je Rasmussen. No prema ruskoj vojnoj doktrini takav pogled ugrađen je u službeni ruski dokument već četiri i pol godine. Osim toga, i ovo što se događa u Ukrajini u toj je doktrini najavljeno: “Ruska Federacija smatra legitimnim upotrijebiti oružane snage kako bi osigurala zaštitu svojih građana koji se nalaze izvan granica Ruske Federacije u skladu s međunarodnim normama”. Sad se iz ruskog vijeća sigurnosti najavljuje promjena doktrine.

– Dovlačenje vojne opreme NATO-a do granica naše zemlje, kao i proširenje saveza, ostaje jedna od vanjskih vojnih prijetnji za Rusku Federaciju – izjavio je zamjenik tajnika tog vijeća Mihail Popov. Ističe i kako svi potezi NATO-a pokazuju da i SAD i NATO čine sve da odnosi s Rusijom budu što gori. Talijanska La Republica otkriva što se događalo na summitu EU za vikend iza zatvorenih vrata. – Rusija je u ratu s Europom – izjavila je, piše taj list, litvanska predsjednica Dalia Grybauskaite zatraživši izravnu vojnu pomoć Kijevu. Sljedeća meta Rusije mogu biti baltičke zemlje, navodno je rekla kancelarka Merkel, a protiv sankcija bile su Slovačka, Mađarska i Cipar.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...