Specijalci nasilno deložirali osmeročlanu obitelj: “Što radite? Žena je bolesna! Kičma je boli!”

U Sukošanu je nasilno deložirana osmeročlana obitelj. Bez kuće ostaju zbog duga u švicarskim francima. Dio aktivista i članova obitelji nalazio se na krovu kuće, pojedini su prijetili da će se baciti s krova, pa su vatrogasci pred kuću postavili napuhani madrac.

Jedna od onih koja je zaprijetila da će se baciti s krova je i Dubravka Jasika, koja je nedavno deložirana. Zajedno s aktivistima na krovu su i policajci, koji ih nasilno uklanjaju s krova.

– Alo šta radite? Žena je bolesna! Kičma je boli!, vikali su aktivisti Živog zida dok su policajci jednu stariju gospođu uklanjali s krova.

Policajci su oko 12 sati nasrnuli na aktivista koji je svojim mobitelom snimao i uživo “streamao” deložaciju. “Hoće mi uzeti mobitel. Što radiš? Lomiš mi ruku!”, vikao je aktivist, nakon čega se slika na live streamu zamutila i gotovo nestala.

Obitelj iz Sukošana je bez kuće vrijedne 300.000 eura ostala zbog duga od 66 tisuća franaka, objavio je Živi zid na svom Facebooku.

– Obitelj iz Sukošana još jedna je žrtva švicarca, uskoro i ostale obitelji dolaze na red, igrom slučaja ovaj put radilo se o Albancu, a sutra? Banke ne rade razlike među ljudima, tjeraju van sve redom, koliko vas mora završiti na ulici da bi shvatili da je ovo problem broj 1 u državi?, poručuju aktivisti Živog zida.

Deložacija u Sukošanu

Pokušavaju spriječiti deložaciju osmeročlane obitelji Koljđeraj. Povodom toga izdali su i priopćenje koje prenosimo u cijelosti.

Dok bravar buši bravu, a vatrogasci podižu ljestve pročitajte naše priopćenje:

“Povodom deložacije obitelji Koljđeraj iz Sukošana dužni smo obratiti se medijima kao i široj javnosti i upozorati na eklatantna kršenja zakona i temeljnih ustavnih prava. Dužni smo upozoriti prije svega na teške zloupotrebe koje pojedini suci,a u ovom slučaju sutkinja Novaković zadarskog općinskog suda, čine u obnašanju sudačke dužnosti, donoseći presude suprotno zakonskim normama i temeljnim načelima ovršnog i parničnog postupka. Pravno nasilje i lakoća kojim se našim sugrađanima oduzimaju nekretnine i jedini domovi dovode čitavo društvo u stanje sveopće nesigurnosti, a Živi zid to ne može i neće mirno gledati.

Ovršni postupak koji je koncipiran na način da nikakve žalbe protiv ovršnog rješenja ne odgađaju ovrhu daju mnogim sucima otvorene ruke da donose odluke protivne zakonu i bez ikakve činjenične osnove, a ovršenici bez pravnog znanja teško se mogu snaći u tome.

Uvidom u slučaj obitelji Koljđeraj uvjereni smo da se njima čini teška i nepopravljiva šteta tim više jer iz dostupne dokumentacije vidljivo da je ovrha utemeljena na nezakonitim i nemoralnim postupcima i ispravama ovrhovoditelja i da je protiv ovrhovoditelja pokrenuto nekoliko parničnih i kaznenih postupaka čije je rješavanje u tijeku.

Također, pozivamo medije i udruge civilnog društva da posebnu pažnju posvete sudovanju općinskih sudova u kojima djeluju sudci u čiju se pristranost može i više nego sumnjati. Kriza, recesija i sveopći pad moralnih i profesionalnih standarda postali su pogodno tlo za razne lokalne moćnike, kamatare i nasilnike da svojim vezama, novcem i utjecajem na jednostavan način dođu do vrijednih nekretnina koje se u pravilu nalaze na vrijednim lokacijama.

Živi zid pružit će podršku ovoj i svakoj drugoj obitelji u sličnoj situaciji pa makar scene policijskog nasilja, razvaljivanja vrata i izbacivanja obitelji na ulicu postale svakodnevne slike iz Hrvatske. Također pozivamo medije da prouče ovaj slučaj i sami se uvjere u argumente obje strane, a sve u cilju istinitog izvještavnja javnosti i zaustavljanja samovolje pojedinih sudaca.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...