Dugovječnost: Ovo je 6 bakica koje su rođene u 19. stoljeću i još su s nama!

Američki časopis donio je mini-biografije tih 6 žena, a ono što većinu zanima su i savjeti za dugi život koje su te bakice dale.Prošlo je skoro 14 godina otkad smo ušli u 21. stoljeće (2001.), a među nama i dalje žive neki koji su se rodili u 19. stoljeću! Riječ je o 6 osoba i sve su žene, a četvero njih su Amerikanke. Jedna Meksikanka tvrdi da je stara 127 godina, no nema dokaza pa nije svrstana u ovu kategoriju, piše USA Today.

Američki časopis donio je mini-biografije tih 6 žena, a ono što većinu zanima su i savjeti za dugi život koje su te bakice dale.

Ime: MISAO OKAWA
Zemlja: Japan
Rođendan: 5. ožujka, 1898.

Najstarija osoba na svijetu dolazi iz Japana. Misao Okawa je ujedno i najstarija živuća osoba ikad zabilježena u Japanu (Jeanne Calment iz Francuske imala je 122. godine kada je umrla 1997. te je službeno najstarija osoba u povijesti čovječanstva). Okawa je pak u ožujku ove godine proslavila 116. rođendan. Zanimljivo, udovica je čak 83 godine, muž joj je umro davne 1931.

Njezin recept dugovječnosti? Dobri geni, pravilno spavanje, vježbanje i malo sushija. Do 102. godine je radila vježbe za noge. Gospođa Okawa jede tri velika jela dnevno i brine da spava 8 sati. Barem jednom mjesečno jede skušu pečenu na octu s rižom. Imala je troje djece, a dvoje su i dalje živi u svojim 90-ima. Također ima 4 unuka i 6 praunuka.

Ime: GERTRUDE WEAVER
Zemlja: SAD
Rođendan: 4. srpnja, 1898.

Druga najstarija osoba na svijetu. Imala je četvero djece od kojih je jedan sin još živ. Gertrude čita Bibliju i pleše, doduše sada u kolicima, i to tri puta tjedno. Ona tvrdi da je tajna njezine dugovječnosti u njezinoj ljubaznosti. “Tretirajte ljude dobro i budite dobri prema drugima, onako kako bi željeli da oni budu prema vama”. Kaže kako joj je najviše pomogla vjera u Boga i to što se nikad nije puno brinula.

Ime: JERALEAN TALLEY
Zemlja: SAD
Rođendan: 23. svibnja, 1899.

Rođena kao Jeralean Kurtz, jedna od 11 djece, djetinjstvo i “rani život” je provela na farmi berući pamuk i kikiriki. U grad se preselila 1935. kada se udala, a s mužem je u braku živjela 52 godine, do 1988. kada je umro u dobi od 95 godina. Tajna njezine dugovječnosti je što je aktivna. Donedavno je igrala na aparatima u kasinima, kuglala je do 104. godine, a i dan-danas ide u ribolov. Prošle godine je tako ulovila 7 somova.

Ime: SUSANNAH MUSHATT JONES
Zemlja: SAD
Rođendan: 6. srpnja, 1899.

Rođena u obitelji 11 djece, treća najstarija. Udala se, ali se razvela nakon pet godina braka u kojem nije imala djece. Nikad nije pušila i pila alkohol, ali nije birala što jede. Piletina na žaru, slanina neki su od njezinih omiljenih jela. Do mirovine 1966. radila je kao dadilja, a tajna dugovječnosti je, kaže, uživanje u životu. I u poznim godinama voli su priuštiti odlazak u robnu kuću i kupiti komad lijepe odjeće.

Ime: BERNICE MADIGAN
Zemlja: SAD
Rođendan: 24. srpnja, 1899.

U braku je bila 50 godina, a muž joj je umro 1976. Tajna dugovječnosti – dan započinje s doručkom od vafla, banana i meda i šalicom kave. Danju čita knjige i rješava križaljke i zagonetke u novinama. Voli nove tehnologije. Danju gleda TV kvizove, a koristi se i Facebookom i Twitterom.

Ime: EMMA MORANO (na slici gore)
Zemlja: Italija
Rođendan: 29. studenog, 1899.

Ova Talijanka je najstarija živuća osoba u Europi. Zanimljivo, i dalje živi sama i brine sama o sebi bez ičije pomoći. Najstarija je od osmero djece, a imala je muža i dijete, no dijete je umrlo sa 6 godina, s mužem se kasnije rastavila, no ne i razvela. Radila je u tvornici te kao kuharica sve do svoje 75. godine. Na pitanje o dugovječnosti lokalnim medijima uvijek kaže kako dnevno popije jednu čašu domaćeg brandya. Od hrane, također jednom dnevno pojede sirovo jaje. Za doručak pojede kekse s mlijekom ili vodom. Tijekom dana pojede dva jaja, jedno sirovo i jedno skuhano. Za ručak pojede tjesteninu s mljevenim mesom, a za večeru samo čašu mlijeka. Kao još jedan važan čimbenik dugovječnosti ističe spavanja. Emma, naime, ide spavati prije 7 navečer, a ujutro se ustaje prije 6.


Vijesti Antene Zadar slušajte na 97,2 MHz, te online na 972.fm na svaki puni sat od 8 do 16 sati. Slušajte i Jutarnju kroniku radnim danom u 7 sati. Svakako nas pratite i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube. Preuzmite naše aplikacije za iOS i Android uređaje, kako bi vam bili još dostupniji u svakom trenutku.

Jutarnja kronika dostupna je i na svim ovim sjajnim podcast platformama:

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...