U Benkovcu se od 10. rujna održava Prvi festival češnjaka u Zadarskoj županiji

U sklopu projekta Revitalizacija proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji Upravni odjel za poljoprivredu Zadarske županije u suradnji sa savjetodavnom službom, udrugom Rešta, Gradom Benkovcem i Turističkom zajednicom Grada Benkovca organizira 1. festival češnjaka u Zadarskoj županiji koji će se održati 10. rujna 2014. godine s početkom u 9,00 sati u Benkovcu.

Revitalizacija autohtonih sorti češnjaka u Zadarskoj županiji trogodišnji je projekt Upravnog odjela za poljoprivredu čiji je cilj očuvati hrvatske autohtone sorte češnjaka od nestajanja na regionalnoj i nacionalnoj razini, kao i iz široke proizvodnje i potrošnje. Tako je i cilj festivala češnjaka unaprijediti proizvodnju češnjaka na području Zadarske županije, potaknuti organizaciju proizvodnje sadnog materijala kojom će se omogućiti očuvanje i umnažanje te proizvodnja dovoljne količine odabranog najboljeg češnjaka. Također, jedan od ciljeva je i poticanje potrošnje češnjaka na tržištu u našoj zemlji. Ovim projektom potiče se i lokalna proizvodnja hrane te daje podrška udruzi Rešta u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda.

Na festivalu će se predstaviti 15 OPG, koji su ujedno i članovi udruge Rešta, a u programu je predviđen izložbeno-prodajni dio, promotivna prodaja češnjaka te radionica pletenja rešti i izrade girlandi od luka i cvijeća u kojoj će sudjelovati učenička zadruga Vridne ruke Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra. U Gradskoj knjižnici u Benkovcu održat će se edukativno stručna predavanja stručnjaka Agronomskog fakulteta Sveučilšta u Zagrebu na temu Mikropropagacija u proizvodnji sadnog materijala za zaštitu zemljopisnog podrijetla benkovačkog češnjaka.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...