U cilju očuvanja autohtonih sorti i poticanje proizvodnje: U Benkovcu danas započinje 1. Festival češnjaka

Danas će se u Benkovcu, u sklopu projekta “Revitalizacija proizvodnje češnjaka u Zadarskoj županiji” održati 1. Festival češnjaka, i to u organizaciji Upravnog odjela za poljoprivredu Zadarske županije, Grada Benkovca, Turističkom zajednicom grada Benkovca i Udruge “Rešta”.

Riječ je o trogodišnjem projektu koji za cilj ima očuvanje autohtonih hrvatskih sorti čepnjaka od nestajanja, kako na regionalnoj tako i na nacionalnoj razini. Još jedan od ciljeva ovog projekta, svakako je unaprjeđenje prodaje češnjaka na području naše županije, ali i poticanje organizacije proizvodnje sadnog materijala češnjaka, kojom će se omogućiti očuvanje autohtonih sorti te njihovo daljnje sađenje i proizvodnja u dostatnim količinama.

Osim spomenutog, proizvođačima će se dati poticaj za prodaju češnjaka na rižištima diljem Hrvatske a posebno će se u cijelu priču oko poticaja i proizvodnje uključiti Udruga “Rešta”.

Očekuje se sudjelovanje 15 OPG-ova, svi mahom članovi Udruge “Rešta”.

Programom je obuhvaćen prodajno – izložbeni dio Festivala, promocije ali i radionice pletenja rešti i izrade girlandi od luka i cvijeća. Svoje vještine pritom će okupljenima demonstrirati učenička zadruga “Vridne ruke”, učenika Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića iz Zadra.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...