Cestitka_Uskrs

Uvijek može bolje: Deset savjeta za bolje snimanje fotografija mobitelom

Evo deset savjeta pomoću kojih ćete snimati odlične fotografije čak i na pametnim telefonima ograničenih mogućnosti.

1) Dobro upoznajte mogućnosti automatskih postavki
Otkrijte kad koristi visoki ISO, kad drži blendu otvorenu dulje i tome slično, pa prilagodite fotografiranje tome. Bit će vam naročito korisno kad odlučite na idući korak.

2) Zanemarite početne postavke
Pametni telefoni mogu prilično dobro ih odabrati, ali ne uvijek – recimo, to im ne ide dobro u zatvorenim prostorima ili kad je oblačno. U tim situacijama dobro je znati kako možete sami namjestiti postavke.

Ako balans bijele nije dobar, promijenite ga. Ako je fotografija podeksponirana, iskoristite opciju koju nudi većina aplikacija kako bi to riješili. Sviđa li vam se zrnato zamućivanje, ručno povećajte ISO kojeg kamera koristi. Ne zaboravite ni na bljeskalicu. Ima toga još, pa istražite.

3) Potražite dobar oslonac (pa i stativ)
Želite li smanjiti zamućenje, ključno je znati kako držati kameru stabilnom. Ukoliko ispružite ruke ili ih na bilo koji način držite dalje od tijela dok fotografirate, ljuljat će se više nego ako su bliže tijelu. Približite laktove tijelu i tako se oslonite.

Za idealnu stabilnost trebat ćete nabaviti stalak na koji možete nakačiti svoj smartphone.

4) Iskoristite HDR način rada
Dinamički raspon – raspon inzenziteta svjetla koje kamera može uhvatiti u jednoj fotografiji, a da pritom zadrži pojedinosti – često je slaba točka kamera u pametnim telefonima. U tome može pomoći HDR.

U tom načinu rada kamera snima dvije fotografije s različitim ekspozicijama gotovo istovremeno, pa ih kombinira u jednu, koja ima veći raspon no što bi senzor kamere to inače dozvolio.

Na većini pametnih telefona možete ga i trebate uključiti u situacijama kad snimate nešto s jakim kontrastima. Neće biti naročito koristan pri snimanju objekata koji se brzo kreću, kao ni u uvjetima slabijeg osvjetljenja.

5) Koristite cijeli senzor
Puno smartphonea kao početnu postavku koriste omjer 16:9, iako senzor sam po sebi nije takav. Promijenite to kako bi dobili pristup punoj rezoluciji kamere. Svejedno ćete moći srezati na 16:9 kasnije, s više piksela na raspolaganju.

6) Obradite fotografije
Ubacite fotografiju u program za obradu na računalu ili aplikaciju na samom smartphoneu, pa se poigrajte s opcija koje su vam na raspolaganju, sve dok ne dobijete zadovoljavajući rezultat.

7) Provjerite trgovine aplikacijama online
Ne morate koristiti aplikaciju za kameru koja je stigla s uređajem. Pogledajte što nudi Googleov Play, App Store ili Windows Phone Store. Raspitajte se što drugi koriste, pa odaberite ono što vam najbolje odgovara.

8) Nikad ne zumirajte
Iako većina pametnih telefona ima na raspolaganju tu mogućnost, ne treba ju koristiti jer u pravilu rezultira gubitkom podataka i padom kvalitete, bez mogućnosti povratka.

9) Koristite makro
Uz takvo fokusiranje možete dobiti učinak zamućene pozadine (bokeh) i bez šminkerskih alata i aplikacija.

10) Pazite na osvjetljenje
Bez dobrog svjetla nema dobre fotke. Mali senzori, kakve ćete obično naći u pametnim telefonima, ne snalaze se dobro sa slabim svjetlom. Kad god možete, snimajte pod prirodnim svjetlom.

Idealno je da se Sunce (ili izvor svjetla) nalazi iza objektiva, tako da svjetlo pada na ono što fotografirate bez ulaska u objektiv izravno. Ako je oblačno, izbjegavajte snimati prema nebu.
Eksperimentirajte s reflektirajućim površinama, kako bi vidjeli pod kojim kutovima dobijate najbolje svjetlo. Pomoći će čak i običan list bijelog papira.

Konačno, postavite kameru pametnog telefona na maksimalnu moguću razlučivost. I, što god radili, nikad ne snimajte video uspravno.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...