Uz Francusku i Italiju ništa bolje nije ni kod nas: Ništa od vrhunskih vina od ovogodišnje berbe!

Vrhunskih vina od ovogodišnje berbe – neće biti. Sada je pitanje kako izvući maksimum iz berbe ovakve kakva jest – uništena nepovoljnim vremenskim uvjetima.

Nikad gore – reći će mnogi vinogradari razočarani zbog svega što je ove godine pogodilo proizvodnju grožđa, u prvom redu zbog obilja kiše u krivo vrijeme i općenito nepovoljnih vremenskih uvjeta. Ovisno o lokalitetu štete su i do 80 posto – kaže Nikolina Paleka iz zadarske poljoprivredno savjetodavne službe:

– To su stvarno katastrofalne štete. To su bolesti sve moguće od pepelnica, od sive plijesni, od kisele truleži… Kad prolazite vinogradima čak se može osjetiti miris te kisele truleži, onako kao kad ste u podrumu pa osjetite miris fermentacije. Tako vam to grožđe izgleda, dodaje Paleka za Radio Zadar.

Ni kod susjeda ništa bolje:

– To nije samo kod nas u Hrvatskoj po svim regijama nego to je apsolutno u Europi. U Francuskoj, Italiji… gdje isto baratam s informacijama da je zapravo katastrofa. Francuzi, primjerice, od najboljih šatoa hvataju se za glave i ne znaju što će, kazala je Paleka.

Sada je pitanje kako izvući maksimum iz berbe ovakve kakva jest. Treba biti spreman kaže enologinja Paleka na korekcije i šećera i kiselina i djelovanja s enološkim sredstvima. Kod dodavanja saharoze voditi računa o propisima:

– Dodaje se na 100 litara mošta 3,4 kilograma šećera za podizanje dva volumna postotka alkohola.

Vinima će ove godine trebati i puno pažnje kod čuvanja, pa ih valja češće pretakati.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...