Vatikan uhitio nuncija zbog pedofilije

U Vatikanu je u utorak navečer zbog pedofilije uhićen bivši apostolski nuncij Jozef Wesolowski (66) nakon što je njegovo privođenje inicirao sam papa Franjo.

Vijest je potvrdio šef ureda za tisak Svete Stolice Federico Lombardi. Wesolovski je uhićen nakon što je sud utvrdio njegovu krivnju u slučajevima pedofilije.

Uhićen je pod optužbom da je zlostavljao maloljetnu djecu dok je bio nuncij u Dominikanskoj Republici. Prošle godine ga je prijavio kardinal Nicolás de Jesús López Rodríguez (76), nadbiskup u Santo Domingu, pa ga je Papa u rujnu opozvao s dužnosti, piše Fox News.

Wesolovski je trenutačno u kućnom pritvoru. Kongregacija za nauk vjere oduzela mu je u lipnju biskupski i svećenički čin, a Vatikan ga nije htio izručiti Poljskoj jer ne izručuje svoje državljane.

Dječacima plaćao da pred njim masturbiraju

Wesolovski je u četvrtima u kojima je raširena prostitucija dječacima starim od 8 do 12 godina plaćao 1,5 do 8 eura da pred njime masturbiraju.

Protiv njega je pokrenut kazneni postupak zbog ”teških činova zlostavljanja maloljetnika za vrijeme službe u Dominikanskoj Republici”, rekao je otac Lombardi.

Prvi je to put da je Vatikan zatvorio jednog visokog dužnosnika zbog pedofilije.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...