Windows 8 polako raste, XP polako pada

Prema podacima analitičke kompanije Net Applications, Windows 8 i Windows 8.1 sustavi su nakon zabilježenog pada u srpnju tijekom kolovoza porasli za 0,89 postotnih bodova. Kombinirano, ovaj operativni sustav drži 13,37 posto tržišta, a paralelno s tim polako pada i udio Windows XP operativnog sustava.

Windows XP je tako zabilježio pad s 24,82 posto u srpnju na 23.89 posto u kolovozu, dok je Windows 7 i dalje relativno stabilan s 51,21 posto ukupnog udjela u kolovozu.

Podaci sugeriraju kako su korisnici Windowsa XP počeli prelaziti na druge platforme (posebno Windows 8.x), usprkos činjenici da se sprema dolazak nove verzije Windows operativnog sustava iz Redmonda. Iako se odvija upravo ono što je Microsoft priželjkivao – pad udjela XP-a te rast 8.x, taj napredak traje vrlo sporo.

Naravno, postoji mogućnost da dio računala nije spojen na internet, ali valja napomenuti kako Net Applications podatke prikuplja upravo na taj način. Nešto drugačiji postotak vrijedi u određenim zajednicama – pa je tako na svježem Steam Hardware Survey dostupan podatak o udjelu Windows sustava od 95,47 posto, od čega Windows 8.x kombinirano ima udio od čak 27,81 posto. Windows XP Steam gejmerima ne znači previše te drži udio u Windows sustavima od svega 5,16 posto.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...