Zemlje NATO-a počele isporuke oružja Ukrajini

Ukrajinski ministar obrane Valerij Heletej rekao je u nedjelju da zemlje NATO-a isporučuju oružje njegovoj zemlji kako bi ju opremile za borbu protiv proruskih separatista i “zaustavljanje” ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ministar Heletej rekao je na konferenciji za novinare da je razgovarao o isporukama oružja na bilateralnim sastancima s ministrima obrane zemlja NATO-a na summitu u Walesu 4. i 5. rujna.

Dužnosnici NATO-a su rekli da neće poslati “smrtonosnu pomoć” Ukrajini koja nije članica Saveza, ali države članice to mogu učiniti.

Ranije ovog mjeseca jedan ukrajinski dužnosnik je rekao da je Kijev dogovorio opskrbu oružja i slanje vojnih savjetnika iz nekoliko zemalja članica NATO-a. Četiri od pet navedenih zemalja, uključujući Sjedinjene Države, to su demantirale.

“Postigli smo dogovor o oružju koje trebamo na zatvorenom sastanku bez medija”, rekao je Heletej, koji je dodao da Ukrajina treba oružje koje “može zaustaviti Putina”.

On je dodao da ne smije navoditi o kojim je zemljama riječ, ali je naglasio da je oružje na putu prema Ukrajini, što može “službeno” potvrditi.

Heletej je rekao da je oko 3.500 ruskih vojnika sada na ukrajinskom teritoriju, uz ranije raspoređenih 25.000 na ruskoj strani granice.

Moskva je opovrgnula optužbe Kijeva i Zapada da je poslala postrojbe i tenkove u istočnu Ukrajinu kao podršku separatistima u sukobu s ukrajinskim snagama u kojem je poginulo više od 3.000 ljudi.

Od 5. rujna tamo je, uz sporadično kršenje, na snazi prekid vatre koji su dogovorili izaslanici Ukrajine, Rusije, separatista i Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...