Zemlji je bilo dosta: Ne želi više upijati naše otrovne plinove a količina se povećava!

Novo istraživanja Svjetske meteorološke organizacije pokazuje kako se koncentracija CO2 u atmosferi povećava po najbržoj stopi u posljednjih 30 godina, a kiselost mora najviša je u posljednjih 300 milijuna godina.

Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi od 2012. do 2013. porasla je najbržom stopom od 1984. godine, pokazalo je najnovije istraživanje.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO) poručila je kako ovo podvlači potrebu za globalnim sporazumom o klimi. Njihov godišnji glasnik o stakleničkim plinovima ne donosi podatke o emisiji iz elektrana nego umjesto toga bilježi koliko plinova ostaje u atmosferi nakon složenih interakcija između zraka, tla i oceana.

“Koncentracija ugljičnog dioksida u atmosferi prošle godine se povećala po najvišoj stopi u gotovo 30 godina”, izjavio je Michael Jarraud, glavni tajnik WMO-a.

Sad je amosferski CO2 na razini 142% u odnosu na 1750., odn. razdoblja prije početka industrijske revolucije.

Biosfera prestala upijati

Analiza je pokazala kako je ova visoka koncentracija CO2 posljedica smanjenog upijanja Zemljine biosfere. Ovo je novo otkriće koje intrigira znanstvenike. Posljednji put se ovakva “smanjena tolerancija” Zemlje dogodila 1998., u vrijeme globalnog atmosfersko-oceanskog fenomena El Nino.

Budući da u 2013. nije bilo takvih okolnosti, znanstvenici su zabrinuti. “Ne razumijemo je li ovo privremeno ili trajno stanje i pomalo smo zabrinuti u vezi toga. Moguće je da je biosfera dosegla svoj limit, no to ne možemo sa sigurnošću tvrditi u ovom trenutku”, rekla je Oksana Tarasova.

Kiselost svjetskih mora

Prvi put su istraživanjem obuhvaćeni podaci o kiselosti mora uzorkovane ugljičnim dioksidom. Svakoga dana, oceani progutaju 4 kg CO2 po osobi. Znanstvenici smatraju kako trenutna stopa po kojoj raste kiselost mora nije postojala posljednjih 300 milijuna godina.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon sazvao je za 23. rujna poseban samit u New Yorku, gdje će skupiti svjetski politički lideri te raspravljati o dokumentu novog sporazuma koji bi trebao biti potpisan iduće godine, a kojim bi se pokušalo smanjiti emisiju ugljičnog dioksida.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...