Ante Rubeša: ” Gradnja Špine Belafuža po cijeni od 587.500 kuna predizborna je kupovina određenog biračkog tijela!”

Grad Zadar pokrenuo je postupak nabave bagatelne vrijednosti u predmetu: Izgradnja spomeničkog prostora „Špina Belafuža“, evidencijski broj nabave BP 41/14, 9. listopada 2014. godine, procijenjene vrijednosti nabave (bez PDV-a) u iznosu od  470.000,00 kuna, a kriterij za odabir ponude je, kako ističu, najniža cijena. Krajnji rok za dostavu ponuda je 16. listopada 2014.g. te otvaranje ponuda kako vidimo prema priloženoj dokumentaciji na stranicama Grada Zadra neće biti javno. O cijelom ovom projektu i njegovoj prioritetnosti pitali smo predsjednika MO Brodarica Antu Rubešu kojega mnogi povezuju s ovim od kulturnog značaja, no trenutno financijski megalomanskim projektom. S jedne strane, dio poreznih obveznika drugih gradskih predjela “pušu” na Rubešu dok ostali dio smatra kako je ovo smišljen predizborni HDZ-ov potez pridobivanja glasačkog tijela i u ovom gradskom predjelu u čijem MO je na čelu za sada Akcija mladih, odnosno prije spomenuti Rubeša.

Belafuška špina oko koje su se okupljali mještani i prolaznici srušena je početkom ’80-ih godina na početku gradnje današnjeg stambenog naselja na Putu Petrića te stoga Društvo prijatelja Belafuže već godinama traži njezin povratak. Gradske vlasti su obećale urediti trgić na raskrižju Puta Nina i Puta Petrića, a članovi Društva prijatelja Belafuže bi na njega, uz špinu, postavili i odavno izrađeni kip Ratka Petrića “Belafuška žena”, vrijedan 65.000 kuna. Taj kip je simbol svih dalmatinskih žena i njihove borbe za preživljavanjePrije nekoliko mjeseci skandal je izazvala nebulozna objava podatka kako će za “špinu” iz proračuna Grada Zadra biti izdvojeno 700.000 kuna. Prije nekoliko mjeseci zamjenik pročelnika gradskog UO za graditeljstvo Matko Segarić za Slobodnu Dalmaciju je izjavio kako se radi o manjem trgu sa špinom kojemu bi uredili parter i popločali ga kamenom te sredili kanalizaciju i odvodnju. Tada je istaknuo kako je prvobitna najavljena cijena od 700.000 kuna projektantska cijena te da će konačni iznos možda biti i manji, a novac je trebao biti osiguran rebalansom proračuna. Kako vidimo, cijena je 470.000 kuna plus PDV, što malo ljepše zvuči nego 587.500 kuna s PDV-om.

Baba na Belafuži - ŠpinaIz Mjesnog odbora Brodarica, na čijem se području nalazi Belafuža, nekoliko su puta tražili osvjetljavanje igrališta OŠ Šimuna Kožičića Benje i upozoravali na činjenicu kako ni sekundarna kanalizacijska mreža u tom dijelu grada još nije dovršena, pa je jasno da ideja o “trošenju 470.000,00 kuna plus PDV  na trgić sa “špinom”  u trenutku kada dugovi Grada proračunskim korisnicima prelaze 70 milijuna kuna ne nailazi na veliko razumijevanje vodstva Mjesnog odbora kojem je na čelu Akcija mladih.

Da li je gradnja spomeničkog prostora  “Špina Belafuža” sada zaista prioritetan projekt s obzirom na stanje gradskog proračuna te trenutno socijalno i gospodarsko stanje u gradu?

Normalno da nije, to je predizborna kupovina određenog biračkog tijela koje već 12 godina sluša prazna obećanja, a s obzirom na proračun i socijalno stanje ovo vidim kao pljačku građana grada Zadra.

Da li je cijena od 470.000 kn plus PDV pretjerana cijena za komad popločanog tla na koji će se izmjestiti već plaćeni kip Belafuške žene i ugraditi “špina”?

Cijena je bila 690.000 kuna, ali su je smanjili. Za 12 metara četvornih popločanog kamena i postavljanje kipa koji su ljudi sami platili cijena je napuhana do te razine da se normalnom čovjeku povraća od muke.

Gradnju “špine” početkom lipnja Društvu prijatelja Belafuže najavio je upravo gradonačelnik Kalmeta. Da li je to po vama promišljeni predizborni politički potez, gradonačelnik je svjestan kulturne vrijednosti navedene špine ili u gradu pa ni u tom Mjesnom odboru nema prioritetnijih projekata?

MO Brodarica nema kanalizaciju u više od pola MO, školsko igralište je neosvijetljeno, nedostaje parkirnih mjesta, prometnice su pune rupa i zakrpa, sustav otpadnih voda je zastario i ne može podnijeti velike količine oborina pa su svugdje uvijek lokve … slobodno nastavite niz

Zašto se stalno kao “glavni krivac” tako skupe špine spominjete upravo vi,  gradski vijećnik Akcije mladih kada je realizaciju ovog projekta najavio gradonačelnik Božidar?

Zato što sam lijep (smijeh).

Može li si grad Zadar uopće priuštiti tako skupu “špinu” u ovom trenutku, iako smo svjesni njene kulturne vrijednosti za ovaj gradski predio?

Grad kojim upravljaju kriminalci si može priuštiti sve.

Zašto otvaranje ponuda neće biti javno?

Zato što se tajno može više ukrasti.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...