Danas se obilježava 23. obljetnica Dana obrane grada Zadra

Grad Zadar danas obilježava 23. obljetnicu Dana obrane. Obilježavanje počinje u 8:30 budnicom Gradske glazbe, a središnja svečanost održat će se u 12:00 sati na Spomen obilježju na Dračevacu. Prijevoz gradskim autobusima Liburnije za građane je besplatan.

Na današnji dan 91. godine, tzv. JNA potpomagnuta pobunjenim Srbima, općim napadom s kopna, mora i iz zraka pokušali su osvojiti Zadar. Grad je bjesomučno napadan, a granatirani su svi mogući ciljevi, bolnica, katedrala Sv.Stošije, Kneževa i Providurova palača, prostorije Radio Zadra, te broji kulturno-povijesni spomenici i civilni objekti. Iako u okruženju bez struje i vode, malobrojni branitelji uspjeli su se odruprijeti agresoru, čiji je cilj bio osvojiti Zadar i presjeći Hrvatsku na dva dijela.

Obilježavanje počinje u 8:30 budnicom Gradske glazbe ulicama i trgovima Zadra, slijedi polaganje vijenaca pred Središnjim križem na Gradskom groblju, spomen obilježju poginulim pripadnicima Imotske bojne, te pod križem na gradskom predelu Ploča i misom u 11:00 sati u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije na Dračevcu.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...