Ebola prijeti SAD-u: Petero učenika iz različitih škola bilo u kontaktu s oboljelim od ebole!

Postoji opasnost da je petero učenika u Teksasu bilo izloženo eboli, putem kontakta s prvim pacijentom kod kojega je dijagnosticirana ebola u SAD-u, objavili su danas američki službeni izvori, prenosi ABC News.

“Sva djeca koja su bila u kontaktu sa zaraženim sada se nalaze pod nadzorom”, rekao je teksaški guverner Rick Perry na konferenciji za novinare u srijedu.

Petero učenika ne pokazuje nikakve simptome, a svaki od njih je pohađao drugu školu, tako da su zdravstveni radnici raspoređeni po njihovim školama da bi se sveobuhvatnije nadzirala situacija.

Renomirani američki stručnjaci iz područja zdravstva priznali su kako “nije nemoguće” da dođe do još slučajeva zaraze.

Liječnik Tom Frieden, direktor Centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti, istaknuo je kako vjeruje da će bolest biti iskorijenjena u Teksasu te se neće dalje širiti.

Bio na hitnoj, poslali ga doma!

Unatoč tome što je pacijent zaražen ebolom rekao medicinskoj sestri u Teksasu kako je nedavno doputovao iz zapadne Afrike, medicinska sestra nije proslijedila tu informaciju ostatku medicinskog osoblja te je čovjek poslan doma s kutijom antibiotika, rekli su službeni izvori, prenosi ABC News.

Zaraženi Amerikanac tako je još 26. rujna poslan svojoj kući, unatoč tome što je pokazivao sve simptome virusa.

Pacijent je hospitaliziran tek dva dana kasnije, nakon što su se simptomi pogoršali.

“Osoba s temperaturom i proljevom koja se nedavno vratila iz Liberije trebala bi odmah biti podvrgnuta testiranjima za ebolu te izolirana do kraja testova. Drugačiji postupak protivi se uspostavljenom protokolu postupanja”, rekao je Richard Besser, urednik za zdravstvo i medicinu ABC Newsa.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...