Ebola u Europi: Oboljela sestra koja je u bolnici u Madridu brinula o zaraženima!

Strani mediji javljaju kako je ebola stigla u Europu! Opasnim virusom se zarazila medicinska sestra koja je u bolnici u Madridu ranije brinula o dvoje oboljelih. Oboljela medicinska sestra u bolnicu se javila nakon što ju je obuzela snažna vrućica. Odmah je stavljena u izolaciju.

“Napravili smo dva testa i oba su pozitivna”, rekao je za AFP glasnogovornik madridskog Odjela za zdravstvo.

Španjolski mediji prenose kako je zaražena medicinska sestra bila dio osoblja koje je brinulo o oboljelom misionaru Manuelu Garciji Vieju, koji je iz Sijera Leonea u madridsku bolnicu prebačen u rujnu. 69-godišnji španjolski svećenik je od posljedica bolesti, podsjetimo, preminuo 26. rujna.

Zabrinutost u Madridu raste jer je do dijagnoze medicinska sestra bila u slobodnom kontaktu s obitelji, prijateljima te ostalim pacijentima i građanima.

Istraživanje: Vjerojatnost da se ebola proširi na Francusku do kraja mjeseca iznosi 75 posto

Znanstvenici procjenjuju da postoji 75 posto šanse da se virus ebole proširi na Francusku do kraja listopada. Postotak za Veliku Britaniju iznosi 50 posto, javlja RT.

Znanstvenici se slažu da smrtonosni virus više nije samo problem Afrike, a ključ procjene je u slobodi kretanja Europskom unijom i pritajenom razdoblju inkubacije virusa što znači da osobe mogu nesvjesno širiti virus.

Studija “Procjena međunarodnog širenja rizika povezanog s izbijanjem ebole u zapadnoafričkim zemljama 2014. godine” otkriva kako Francuska ima najgoru statistiku među svim europskim zemljama jer su pogođene afričke zemlje s francuskog govornog područja. To su Gvineja, Sijera Leone i Liberija.

“Ako ebola nastavi bjesniti i stanje se pogorša, kao što su neki predvidjeli, onda je samo pitanje vremena kada će jedan od tih slučajeva završiti na letu za Europu”, kazao je Derek Gatherer, stručnjak za viruse iz britanskog sveučilišta u Lancasteru.

Šansa za pojavu ebole u Belgiji do kraja listopada je 40 posto dok je rizik za Švicarsku i Francusku 14 posto.

Jedan od ključnih elemenata analize širenja virusa bio je zračni promet. Vođa istraživanja Alex Vespignani, sa sveučilišta Northeastern u Bostonu, rekao je za Reuters kako “postoje i razlike u povezanosti s pogođenim zemljama (Gvineja, Liberija i Sijera Leone), kao i različit broj slučajeva u te tri zemlje – ovisno o tome, brojevi vjerojatnosti se mijenjaju”.

Nigerija brzom reakcijom spriječila epidemiju

Iako Vespignani priznaje da je model uvjerljiv siguran je u jedno: ” Vjerojatnost zaraze virusom raste za svakoga. Pitanje je tko će imati sreće a tko neće”.

Svjetska zdravstvena organizacija nije stavila ograničenja na letovima iz zemalja koje su najviše pogođene virusom. Kompanije British Airways i Emirates obustavile su letove iz tih zemalja, dok je Air France suspendirala letove iz Sijera Leonea.

Simptomi zaraze najčešće se pokazuju nakon 21. dana inkubacije, a tijekom tog perioda nema vidljivog znaka oboljenja. Olakotna okolnost je u tome da je virus najzarazniji kada se počnu manifestirati simptomi i zaraženi uđe u terminalni stadij. U istraživanju stoji kako se takva osoba u zemljama Europe brzo izolira od javnosti te da se koordiniranim pristupom smanjuje rizik širenja.

Dobru reakciju imala je Nigerija gdje su infekciju uspjeli zaustaviti na samo 20 slučajeva zaraze. Na putu su da zemlja bude proglašena mjestom bez ebole.

Možda vas zanimaju i ove priče
Kažite što mislite o ovoj temi
Loading...